Hlavní obsah

V australském přístavu uvázly na lodi tisíce kusů dobytka, které kvůli krizi v Rudém moři nedorazily do Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 16 tisíc kusů dobytka uvázlo na trajektu v přístavu v australském Perthu poté, co se exportní loď mířící do Izraele musela po čtyřtýdenní plavbě vrátit kvůli nebezpečné situaci v Rudém moři.

Tisíce kusů dobytka jsou uvězněny na lodi v australském přístavu kvůli krizi v Rudém moři.Video: Reuters

 
Článek

Návrat plavidla nařídila australská vláda kvůli útokům jemenských povstalců na cizí lodě v této oblasti. Podle australských zákonů týkajících se biologické bezpečnosti však 14 tisíc ovcí a dva tisíce kusů hovězího dobytka nesmí opustit palubu, dokud neprojdou karanténou.

Úředníci podle agentury Reuters zatím nerozhodli, zda zvířata vpustí na australské teritorium nebo zda loď vyšlou zpět na moře, ale po jiné trase. Ta by však byla mnohem delší. Aby se loď dostala do Izraele, musela by obeplout celou Afriku.

Posádka lodi MV Bahijah plující pod vlajkou Marshallových ostrovů tak stále čeká na rozhodnutí, zatímco situace vyvolává ostrou kritiku ze strany ochránců zvířat. Ti hovoří o „krutém týrání“ a požadují vyložení dobytka na pevninu.

„Chceme, aby rozhodnutí bylo přijato co nejdříve. Zvířata byla při dlouhé cestě vystavena řadě rizikových faktorů,“ zdůraznila šéfka organizace RSPCA Australia Suzanne Fowlerová. Na palubě trajektu podle ní panují teploty vzduchu kolem 40 stupňů Celsia. „Opětovný export rozhodně nepodporujeme,“ dodala.

Plavidlo navštívil veterinář

Australské ministerstvo zemědělství předtím uvedlo, že stále zvažuje žádost vývozce, izraelské firmy Bassem Dabbah, o vyložení části zvířat, zatímco zbývající část by opět vyplula na moře.

„Biologická bezpečnost Austrálie a zdraví a dobré životní podmínky zvířat na palubě jsou našimi nejvyššími prioritami,“ ujistilo ministerstvo. Dodalo, že plavidlo ve čtvrtek převzalo zásoby, prošlo čištěním a že jej navštívil vládní veterinář.

Vzniklá situace je důsledkem útoků jemenských milicí Húsíů na lodní dopravu v Rudém moři. Húsíové napadají plavidla od loňského listopadu kvůli válce mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy a narušují tak globální obchod. Jemenští povstalci tím reagují na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Húsíové hlásí zásah britského ropného tankeru, posádka bojovala s požárem

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám