Hlavní obsah

Uvolněte patenty vakcín, vyzvaly Bidena světové osobnosti

Právo, ČTK, nek

Na 170 nositelů Nobelovy ceny a bývalých šéfů států a vlád vyzvalo USA, aby dočasně pozastavily platnost patentů na výrobu vakcín proti koronaviru. Podle nich jde o „nutný a rozhodující krok v boji proti pandemii“ covidu-19. Umožnil by podstatně rozšířit produkci očkovacích látek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeden ze signatářů výzvy Lech Walesa (na archivním snímku)

Článek

Signatáři to uvedli v otevřeném dopise adresovaném americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.

Patří mezi ně bývalý francouzský prezident François Hollande, britský expremiér Gordon Brown, někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov, ale i polský exprezident Lech Walesa či bývalý český premiér Jan Fischer nebo někdejší šéfka slovenské vlády Iveta Radičová.

Návrh na pozastavení platnosti patentů u vakcín proti covidu-19 podaly v říjnu loňského roku při Světové obchodní organizaci (WTO) Indie a Jižní Afrika. V následujících měsících se k němu přidalo dalších 60 zemí. Signatáři vyzývají Bidena, aby jeho země učinila totéž.

U vakcíny od Pfizeru může být potřeba po půl roce třetí dávka

Zahraniční

Podle výzvy ochrana duševního vlastnictví v současné době omezuje výrobu vakcín proti covidu-19 a jejich distribuci, a to hlavně do méně bohatých zemí. „Stávajícím tempem mnoho států dosáhne kolektivní imunity proti covidu-19 nejdříve v roce 2024,“ stojí ve výzvě.

Výzva se obrací na Bidena i z toho důvodu, že veřejné investice ze strany Spojených států přispěly velkou měrou k rychlému vývoji očkovacích látek proti covidu-19. „Kdyby ale Spojené státy podpořily pozastavení patentů, tak by i Evropa musela převzít svůj díl odpovědnosti,” míní bývalý francouzský prezident François Hollande.

Slovensko dá Česku 10 tisíc dávek vakcíny od Moderny

Domácí

Podle signatářů by měly z rychlejšího tempa očkování prospěch i Spojené státy a další rozvinuté země. Nekontrolovaný výskyt koronaviru v chudších státech, které dostávají jen menší množství vakcín, totiž zvyšuje riziko vzniku nových mutací, jež jsou odolné vůči očkování. Tím je vyšší i nebezpečí návratu epidemie koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám