Hlavní obsah

U vakcíny od Pfizeru může být potřeba po půl roce třetí dávka

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti koronaviru by mohla zkomplikovat potřeba posílit ochranu případnou třetí dávkou. O té mluvil ve čtvrtek na konferenci pořádané stanicí CNBC ředitel Pfizeru Albert Bourla s tím, že případná posilující třetí dávka by se měla podat půl roku až rok od prvního očkování. Varoval také, že možná bude potřeba i každoroční přeočkování.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu v Turecku

Článek

„Jsou vakcíny, jako ta proti obrně, kde jedna dávka stačí, a jsou vakcíny, jako ta proti chřipce, kde je potřebujete každý rok,“ řekl Bourla. „Virus vyvolávající covid se podobá více chřipkovému než původci obrny,“ dodal.

Obrnu způsobuje neobalený poliovirus ze skupiny neobalených RNA virů, zatímco koronavirus patří mezi obalené RNA viry. Oproti chřipkovému, který je také obalený, však SARS-CoV-2 výrazně pomaleji mutuje.

Z klinických testů plyne, že vakcína od Pfizeru/BioNTechu chrání před propuknutím symptomatického covidu-19 s pětadevadesátiprocentní účinností šest měsíců po podání druhé dávky. V praxi je to podobné.

Vakcína Pfizeru/BioNTechu má v praxi účinnost 94 procent, potvrdily statistiky z Izraele

Blízký a Střední východ

Jak dlouho po očkování ochrana vydrží?

Není ale jasné, jak to bude poté, na to ještě chybějí data. Očkovací kampaně začaly až na konci loňského roku, a tak není jasné, jak dlouhou ochranu vakcína poskytuje, uvedl list The Daily Mail.

Pfizer a německá firma BioNTech, které za vakcínou stojí, studují použití třetí dávky od konce února. Tato třetí dávka je určena na ochranu před zmutovanými variantami, z nichž některé by se mohly dokázat vyhnout účinku některých protilátek v těle.

Už ji dostalo 144 dobrovolníků, většinou lidí, kteří se na konci loňského roku zapojili do klinických testů.

Izrael má daleko lepší data, než čekal. Očkovaných se nakazilo zcela mizivé množství

Koronavirus

Riziko mutací

„Zkoumáme délku reakce protilátek v těle,“ řekl před americkým sněmovním výborem pro koronavirovou pandemii hlavní poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro zvládání covidu-19 David Kessler. I on mluvil o potřebě třetí, posilující dávky zejména v případě, když se budou šířit zmutované varianty viru.

„Vypadají účinné,“ řekl Kessler o vakcínách, zároveň ale hned dodal: „Je tu také slábnutí (účinnosti) a není pochyb, že zmutované varianty představují problém, kvůli nim fungují vakcíny hůře. Takže myslím, že kvůli plánování bychom měli předpokládat, že může být potřeba posilující dávka.“

Z jeho slov je patrné, že zatím tato situace nenastala, ale je třeba se na takovou možnost připravit.

Jihoafrická mutace může výrazně snížit účinnost vakcíny Pfizer, tvrdí studie

Koronavirus

Už se ukázalo, že dvě dávky vakcíny od Pfizeru a BioNTechu nechrání tak dobře proti jihoafrické mutaci jako proti původní variantě viru.

Podání třetí dávky kvůli jihoafrické mutaci už začal v březnu zkoumat výrobce jiné vakcíny proti koronaviru: Moderna spolu s americkými Národními instituty zdraví. Výsledky by měly být známé na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám