Hlavní obsah

Útok na šíity v Iráku měl rozpoutat náboženskou válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Za středečními atentáty na šíity v Iráku, které si vyžádaly na 117 mrtvých mezi šíity oslavujícími ašúru, stojí extremista abú Músá Zarkáví, pocházející z Jordánska a nyní působící v Iráku. Prohlásil to vrchní velitel koaličních sil v Iráku generál John Abizaid, který řekl, že Spojené státy o tom mají důkazy.

Foto: Matěj Sládek

Rogers

Článek

Zpravodajská služba USA už dříve měla zachytit dopis, ve kterém Zarkáví tvrdil, že v Iráku vede teroristickou kampaň. Zarkáví v dopise údajně nastínil plány útoků na šíitské svatyně s cílem vyprovokovat občanskou válku. Američané tvrdí, že Zarkáví je napojen na šéfa mezinárodní teroristické sítě al-Kajdá Usámu bin Ládina. Redakce arabských, v Londýně vycházejících novin však oznámila, že dostala dopis od al- Kajdá, který popírá její účast na útocích. Jeho pravost však nešlo ověřit.

Útoky jsou podněcovány zvenčí

Americký administrátor v Iráku Paul Bremer v Bagdádu prohlásil, že je stále zřejmější, že násilné útoky v Iráku jsou podněcovány zvnějšku: "Cíl je jasný - podnítit sektářské násilí mezi iráckými muslimy. Navzdory počtu mrtvých a zraněných vyjádřili Iráčané bez ohledu na své politické názory jasný postoj - nenechat se vyprovokovat k sektářskému násilí a čelit mu."

Abizaid, který své výroky pronesl své výroky před výborem Sněmovny reprezentantů, rovněž tvrdil, že zahraniční teroristé se usadili v Iráku a že zejména Zarkáví navázal nová spojení s neidentifikovanými členy bývalých iráckých zpravodajských služeb. Sám prý operuje uvnitř Iráku.

Hrozba terorismu vede k posílení ostrahy hranic

Abizaidovo prohlášení podle agentury AP odráží sílící přesvědčení amerických představitelů, že zbytky někdejšího režimu Saddáma Husajna sice zůstávají bezpečnostní hrozbou, nejnebezpečnějším nepřítelem v Iráku je však nyní síť zahraničních teroristů a islámských extremistů.

Bremer prohlásil, že koalice zdvojnásobí policejní síly, které vybaví větším množstvím vozidel. V současné době střeží hranice 8000 pohraničníků. Na posílení ostrahy hranic je vyčleněno navíc 60 miliónů dolarů.

Ostraha hranic byla také klíčovým tématem při nedávné schůzce Iráku, všech jeho sousedů a Egypta v Kuvajtu. Sýrie i Írán však na něm tvrdě odmítly, že by od nich přes hranice s Irákem přicházeli do země teroristé.

Reklama

Související články

Krveprolití v Iráku: 141 mrtvých poutníků

Série útoků v iráckých městech Karbala a Bagdád zabila v úterý nejméně 141 lidí a další stovky osob zranila. V zasažených městech umíraly také ženy a děti....

Výběr článků

Načítám