Hlavní obsah

Krveprolití v Iráku: 141 mrtvých poutníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/KARBALÁ

Série útoků v iráckých městech Karbala a Bagdád zabila v úterý nejméně 141 lidí a další stovky osob zranila. V zasažených městech umíraly také ženy a děti. Údaje o počtu mrtvých se stále rozcházejí. "Zatím nevíme, kdo stojí za útoky. Mohly to být sebevražedné atentáty, ale jistí si nejsme," uvedl k událostem americký generál Mark Hertling.

Foto: Clarion Congress Hotel Prague
Článek

V Karbale zemřelo podle televize CNN už přes 85 lidí a více než 300 jich bylo zraněno. Bagdád zatím hlásí 56 mrtvých a více než 200 zraněných.

V ulicích měst byly v době explozí milióny Iráčanů, kteří se účastnili obřadů v rámci vrcholícího šíitského svátku. 

Bomba v automobilu?

Výbuchy v Karbale se ozvaly během pěti minut údajně šestkrát. K další teorii patří, že silná nálož byla ukrytá ve vozidle zaparkovaném poblíž mešity, kde se shromáždily davy věřících. Jiná verze uvádí, že se v davu poutníků odpálil atentátník - sebevrah.

Zdravotníci stále sčítají mrtvé, hodně lidí bylo totiž v panice ušlapáno, když se pokoušeli opustit místo atentátu.

Podle zahraničních zpravodajů zůstaly v okolí výbuchu tisíce párů bot - majitelé je zuli u vchodu svatostánku a už se pro ně nevrátili.  

"Stáli jsme u mešity, když se ozval výbuch," řekl 18letý Tarar. "Viděli jsme maso, zbraně, nohy a zase kusy těl. Pak přijely sanitky," dodal pro BBC.

V Bagdádu rakety

Terčem pravděpodobného útoku v centru Bagdádu se stala šíitská čtvrť. Armáda USA potvrdila, že se nejednalo o "kontrolovaný výbuch". Podle očitých svědků dopadlo několik raket na skupiny šíitů, z nichž nejméně osm zahynulo a desítky osob byly zraněny.

I tam atentáty údajně spáchali čtyři sebevrahové, kteří téměř ve stejný okamžik odpálili výbušniny

Milióny muslimů přišly do Karbaly už v pondělí, kdy se zúčastnily smutečního procesí na památku imáma Husajna, jenž padl u Karbaly v roce 680.

Desetidenní obřady za tohoto vnuka proroka Mohameda vrcholily dnes, kdy se v Karbale očekávaly dva milióny šíitů. Za minulé irácké vlády byly obřady ášúry připomínající tuto významnou událost islámu zakázány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám