Hlavní obsah

USA zvýšily pohotovost z obavy před teroristy

– WASHINGTON

Spojené státy zvýšily stupeň protiteroristické pohotovosti v zemi. Po poradě s bezpečnostními experty rozhodl prezident George Bush zvýšit už tak vysoký žlutý stupeň na ještě vyšší oranžový. Ten je předposledním stupněm před maximální pohotovostí. Důvodem je nebezpečí nového útoku v USA. Sdělili to představitelé vlády Spojených států.

Foto: Karel Šimr

Hořící svíce

Článek

Úřady nabádají obyvatele k maximální pozornosti, ale zároveň jim sdělují, že nemusí  nijak měnit svoje předchozí plány.

Vojáci Národní gardy hlídkují v newyorském metru, bezpečnostní opatření se nevyhnula ani známému mrakodrapu Sears Tower v Chicagu a mostu Golden Gate v kalifornském San Franciscu.

"Americké zpravodajské služby věří, že Al-Kajdá zahajuje období svých operací po celém světě. To může zahrnovat i USA," uvedl pro britskou BBC americký ministr pro vnitřní bezpečnost Tom Ridge.

Reakce na útoky v Rijádu

Ke zvýšení stupně pohotovosti došlo krátce poté, co USA, Británie, Německo a Itálie uzavřely v Saúdské Arábii své ambasády a konzuláty z obavy před novými teroristickými útoky.

Nedávné atentáty v Saúdské Arábii a v Maroku by mohly být předehrou pro teroristické útoky ve Spojených státech, prohlásil krátce před tím americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Neuvedl však žádnou konkrétní možnou hrozbu.

Pohotovost v USA určují barvy

Škála pohotovosti v USA má pět stupňů a je odlišena barevně. Nejslabší stupeň je zelený a po něm modrý. Třetí žlutý představuje významné či vyšší nebezpečí, oranžový vysoké a červený vážné či krajní. Oranžový stupeň znamená, že mají být zpřísněna bezpečnostní opatření například ve veřejných budovách, v citlivých zařízeních, jako jsou jaderné elektrárny, a na školách.

Oranžový stupeň vyhlásily USA naposledy od 16. března do 16. dubna v souvislosti s válkou v Iráku. 

Reklama

Související články

V Saúdské Arábii objeveno doupě teroristů

Výbušniny, ruční granáty, střelivo a samopaly objevila saúdská policie poté, co zaútočila na úkryt muslimských radikálů, který v oficiálním prohlášení označila...

Výběr článků

Načítám