Hlavní obsah

V Saúdské Arábii objeveno doupě teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Výbušniny, ruční granáty, střelivo a samopaly objevila saúdská policie poté, co zaútočila na úkryt muslimských radikálů, který v oficiálním prohlášení označila za "teroristické doupě". Jak ve středu oznámila agentura Reuters, při policejním zátahu se nepodařilo žádného z mužů zadržet a policie po 19 radikálech převážně saúdské národnosti usilovně pátrá.

Foto: Archiv Gnomus
Článek

Policie se domnívá, že se radikálové skrývají v hlavním městě Rijádu. Podle prohlášení saúdského ministerstva vnitra je ze skupinky hledaných 17 Saúdů, jeden Iráčan s kanadským a kuvajtským pasem a jeden Jemenec. O nebezpečnosti hledaných mužů svědčí fakt, že policie zřídila přímou telefonní linku, na niž mohou obyvatelé Saúdské Arábie volat informace, jež by vedly k dopadení stíhaných.

Radikálové měli pytle plné převleků

Místní televize odvysílala záběry zbraní zabavených v úkrytu včetně pytle plného granátů, sbírky falešných pasů a zavazadla nacpaného oděvy pro případné přestrojení, mezi nimiž nechybělo ani několik barevných paruk. Arzenál zahrnoval 377 kg výbušnin, 55 ručních granátů a 2 545 kulek různých kalibrů, sdělil ministr vnitra.

Skupina je spojována s březnovým výbuchem v Rijádu, který zabil jednoho saúdského muže, uvádí BBC. Policie později oznámila, že tento muž absolvoval výcvik výroby výbušnin v Afghánistánu, který byl základnou teroristické sítě al-Kajdá.

Američané se stahují

V minulých měsících byla v Saúdské Arábii provedena řada útoků na západní cíle. Minulý týden zranil neznámý střelec Američana na saúdské námořní základně na severovýchodě země.

Americké tajné služby začátkem května oznámily, že z několika zdrojů získaly věrohodnou informaci o chystaných útocích al-Kajdy na americké cíle v Saúdské Arábii, které se mají odehrát "velmi brzo". USA se po svržení irácké vlády rozhodly stáhnout většinu vojáků ze základen v Saúdské Arábii. Do konce léta má z království odjet 5000 Američanů. Velitelství tamní letecké základny USA bude přemístěno do Kataru.

Konzervativní muslimská Saúdská Arábie je rodištěm Usámy bin Ládina a pocházelo odsud 15 z 19 sebevražedných únosců, kteří 11. září 2001 unesenými letadly zaútočili na New York a Washington.

Reklama

Související články

Saúdská Arábie: nabídli jsme Husajnovi azyl

Saúdská Arábie, klíčový spojenec Spojených států v chystaném útoku na Irák, ve středu oficiálně připustila, že nabídla iráckému vůdci Saddámu Husajnovi azyl....

Výběr článků

Načítám