Hlavní obsah

USA stojí za Litvou a závazky Aliance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy stojí pevně za Litvou a za závazky Washingtonu v rámci Severoatlantické aliance týkajícími se obrany ostatních členských států. V reakci na ruské hrozby Litvě to uvedl Ned Price, představitel americké diplomacie.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Stojíme si za závazky, které jsme učinili v NATO. Ty zahrnují pochopitelně článek 5. To je základní kámen Aliance,“ zdůraznil Price s odkazem na Washingtonskou smlouvu, klíčový dokument Aliance.

Zničení Ruska? O tom přemýšlí jen sám Putin, řekl Novinkám litevský diplomat

Válka na Ukrajině

Podle pátého článku Was­hingtonské smlouvy považují členské státy ozbrojený útok proti jednomu nebo několika z nich, a to v Evropě nebo USA, za útok proti všem a zavazují se v takovém případě přispět na pomoc napadeným členům, včetně použití ozbrojené síly.

Článek 5 je základní kámen Aliance
Ned Price, americký diplomat

Vilnius podle rozhodnutí Evropské komise minulý týden omezil tranzit zboží figurujícího na sankčních seznamech EU z Ruska do Kaliningradské oblasti a zpět, což Moskva označila za nezákonné. Marija Zacharovová, mluvčí ruské diplomacie, řekla, že ruská odpověď na omezení tranzitu „nebude diplomatická, ale praktická“.

Estonsko protestuje proti narušení svého vzdušného prostoru

Litva je připravena k jakékoliv reakci, prohlásil včera tamní prezident Gitanas Nauséda. Nevěří ale, že by šlo o výzvu vojenského charakteru.

Proti narušení svého vzdušného prostoru ruským vrtulníkem Mi-8 pak ve středu oficiálně protestoval nejsevernější pobalt­ský stát, Estonsko. Jde o „mimořádně závažný a politováníhodný incident, který nepochybně vyvolává další napětí a je zcela nepřijatelný,“ konstatovala v prohlášení tallinská diplomacie.

Rusko opět provokuje na hranicích NATO. Jeho vrtulník narušil vzdušný prostor Estonska

Evropa

Podle Kusti Salma z estonského ministerstva obrany citovaného Postimees.ee navíc Rusko provádí cvičné manévry, při nichž imituje raketové údery na estonské území. K narušení vzdušného prostoru tohoto státu NATO ruskými letouny v minulých dnech došlo opakovaně, uvedl Tallin.

Reklama

Výběr článků

Načítám