Hlavní obsah

Biden schválil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině za šest miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden v pátek schválil další vojenskou pomoc Ukrajině za 275 milionů dolarů (6,3 miliardy Kč). Jejím cílem bude podle agentury AFP především posílení protivzdušné obrany země, kterou v únoru napadlo Rusko.

Foto: Emree Weaver, ČTK/AP

Salvové raketomety HIMARS, které USA v minulosti posílaly Ukrajině.

Článek

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby uvedl, že balík má Ukrajině mimo jiné pomoci zlepšit obranu proti dronům. V této souvislosti také poznamenal, že Washington je hluboce znepokojen prohlubujícím se obranným partnerstvím mezi Ruskem a Íránem, a proto se ho bude snažit narušit.

Podle dřívějších informací by měl balík pomoci obsahovat munici pro raketomety HIMARS, zbraně i další vojenský materiál. Šéf americké diplomacie Antony Blinken v říjnu také uvedl, že jeho země chce Ukrajině dodat i další protivzdušné systémy, včetně NASAMS, což je systém protivzdušné obrany středního až dlouhého dosahu.

Spojené státy jsou největším zahraničním podporovatelem Ukrajiny. Od začátku ruské invaze vyčlenily na zbraně a další vybavení pro Kyjev téměř 18 miliard dolarů (přes 415 miliard korun).

USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc, pošlou rakety do HIMARS i munici

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám