Hlavní obsah

USA předkládají RB OSN pozměněný návrh rezoluce k Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Spojené státy a Británie ve čtvrtek předloží Radě bezpečnosti OSN pozměněnou verzi svého návrhu na zrušení hospodářských sankcí proti Iráku, oznámil předseda RB Munír Akran. Americký ministr zahraničí krátce poté sdělil, že USA jsou připraveny uvažovat o pouhém pozdržení těchto sankcí, což dosud odmítaly.

Foto: Veronika Lutonská
Článek

Washington si stále myslí, že by bylo lepší sankce odvolat ihned natrvalo. Je však nově ochoten uvažovat o tom, že budou v první etapě jen pozastaveny, řekl Powell novinářům při krátké zastávce v Sofii na cestě z Moskvy do Berlína, kde má také jednat o obnově Iráku.

Pro pouhé zmrazení sankcí OSN a proti jejich zrušení se stavěla hlavně Francie. Podle ní by se tak z poválečného vývoje v Iráku role OSN téměř zcela vytratila, především dohled OSN nad iráckou ropou. USA dosud vždy naznačovaly, že jsou ochotné ponechat OSN jen organizování humanitární pomoci.

Hlasování možná už příští týden

Upravený návrh rezoluce, který se role OSN bude bezpochyby také týkat, začnou odpoledne projednávat odborníci 15 členů RB OSN. Rada však dosud nerozhodla, kdy o něm bude debatovat na úrovni velvyslanců členských zemí. USA sdělily, že chtějí nechat hlasovat o rezoluci někdy příští týden.

Návrh předpokládá zrušení hospodářských sankcí a ukončení programu OSN výměny irácké ropy za potraviny. Američané hodlají z peněz za volně prodávanou iráckou ropu financovat obnovu Iráku, kterou chtějí řídit.

Co na to ostatní

Především Francie, Německo a Rusko namítaly, že USA by neměly mít kontrolu nad ropou a měly by dát OSN významnou roli v obnově Iráku. Moskva navíc upozorňovala, že rezoluce počítá s odvoláním sankcí až poté, co se prokáže, že v Iráku nejsou zbraně hromadného ničení. Ohledně těchto zbraní je přitom stále nejasno.

V komentářích ke středeční návštěvě Powella v Moskvě však ruský tisk usoudil, že Rusko při hlasování podpoří návrh rezoluce, aby normalizovalo vztahy s USA, které utrpěly iráckou krizí. Je to cena, kterou Moskva bude muset zaplatit a zaplatí, napsal například deník Kommersant.

Berlín vyslal v posledním období několik signálů, které svědčí o jeho snaze zlepšit vztahy s Washingtonem, jež také velmi ochladly kvůli Iráku. Kancléř Gerhard Schröder v úterý prohlásil, že Německo nyní stojí po boku USA.

Francie - tvrdý oříšek

Paříž ale podle všeho trvá na ústřední úloze OSN v poválečném vývoji v Iráku, což Washington může jako vítěz války těžko akceptovat. Francie byla již nejtvrdším oponentem USA při jednáních v RB před válkou s Irákem. Vztahy obou zemí se označují za dlouhodobě vážně narušené.

Poslední z pěti stálých členů RB s právem veta, Čína (dále USA, Británie, Rusko a Francie), si také přeje významnou roli OSN při obnově Iráku. Ale nepočítá se s tím, že by hlasovala proti návrhu rezoluce. Maximálně se zdrží hlasování. Záleží jí podle pozorovatelů více na bilaterálních vztazích s USA než na pro ni vzdálených regionálních problémech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám