Hlavní obsah

USA jsou odhodlány sestřelit severokorejskou raketu

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

USA se pokusí sestřelit severokorejskou balistickou raketu dlouhého doletu, pokud se Pchjongjang odhodlá ji skutečně odpálit. Vyplývá to z prohlášení amerického velvyslance v Japonsku Thomase Schieffera, podle něhož "všechny možnosti jsou na stole".

Článek

Zdůraznil, že USA mají větší technické prostředky pro sledování dráhy letu raket než dřív. Raketa Tepodong 2 s předpokládaným doletem až šest tisíc kilometrů, která je podle družicového průzkumu na odpalovací rampě, by mohla zasáhnout Aljašku. Podle listu The Washington Post nyní USA disponují devíti protiraketovými střelami na Aljašce a dvěma v Kalifornii a Pentagon už k Severní Koreji přisunul nejméně dvě lodi s radary Aegis, které jsou součástí systému protiraketového deštníku.

Severní Korea mezitím chystaný test potvrdila tím, že prostřednictvím zástupce šéfa mise v OSN Han Song Ryoje navrhla USA jednat o svých záměrech raketových zkoušek.

"Druzí nemají právo nám říkat, co máme dělat se svými právy," prohlásil. Severní Korea se v roce 1999 zavázala k moratoriu na testy balistických raket.

Reklama

Související články

USA a Japonsko se bojí raket Severní Koreje

Pokud Severní Korea dnes zkušebně odpálí již připravenou mezikontinentální balistickou raketu, požádají Spojené státy a Japonsko o okamžité svolání Rady...

Výběr článků

Načítám