Hlavní obsah

USA a Japonsko se bojí raket Severní Koreje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pokud Severní Korea dnes zkušebně odpálí již připravenou mezikontinentální balistickou raketu, požádají Spojené státy a Japonsko o okamžité svolání Rady bezpečnosti OSN.

Článek

Podle informací se zástupci obou zemí dohodli v sobotu místního času ve Washingtonu, že v případě vypuštění rakety dlouhého doletu ze Severní Koreje budou požadovat okamžitou reakci RB OSN. Obě země uvádějí, že KLDR již umístila raketu na odpalovací rampu a k jejímu odpálení by mohlo dojít ještě dnes.

Na přípravy KLDR na zkoušku mezikontinentální balistické rakety upozornil v sobotu jihokorejský deník Čoson ilbo. Raketa by údajně měla být schopna zasáhnout i americké území.

Severní Korea vše popírá

Severokorejští činitelé, kteří byli na návštěvě v Jižní Koreji, informace o chystané raketové zkoušce popřeli. Zároveň tvrdili, že Japonsko a USA již v minulosti šířily o KLDR pověsti nemající žádné opodstatnění.

Spojené státy již v pátek varovaly Pchjongjang před zkouškou rakety dlouhého doletu. Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Seana McCormacka by šlo o "provokaci". KLDR v roce 1999 vyhlásila moratorium na zkoušky raket s dlouhým doletem, avšak loni v březnu oznámila, že se moratoriem už necítí být vázána.

Přípravy maskovány kosmickým programem

Podle zdrojů agentury Kjódó se KLDR bude snažit zkoušku maskovat tvrzením, že vypustila na oběžnou dráhu družici. Severokorejští vědci prý dráhu domnělého satelitu počítají už delší dobu.

Japonsko podle místního tisku do Japonského moře a Tichého oceánu vyslalo dva torpédoborce a USA dislokovaly k japonskému ostrovu Okinawa dvě letadla, která jsou schopna odhalit zkoušku jaderné zbraně.

Reklama

Související články

Severní Korea zřejmě chystá rakety i na USA

Ortodoxní komunistický režim v Severní Koreji údajně připravuje balistickou raketu, jež by měla být schopná zasáhnout i území úhlavního nepřítele - Spojených...

Výběr článků

Načítám