Hlavní obsah

Uprchlíky z New Orleans jiné státy USA příliš nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Více než týden po řádění hurikánu Katrina v New Orleans krouží nad zničeným městem stále vrtulníky. Vysvobozují obyvatele uvízlé na střechách domů. V ulicích města pokračují rabování a nepokoje. O uprchlíky z New Orleans navíc nejeví ostatní státy USA přehnaný zájem - postižení jsou chudí, mají početné rodiny a převážně afroamerický původ.

Článek

Armáda, policie a Národní garda nasazené v zatopeném městě využívají práva okamžité střelby.

Naposledy se tak stalo v neděli, kdy policisté na mostě spojujícím jezero Pontchartrain s řekou Mississippi v zaplaveném New Orleansu zastřelili pět lidí. Ti krátce před tím ostřelovali dělníky opravující poškozený kanál.

Dezerce a sebevraždy policistů

V souvislosti s chaosem po úderu hurikánu dezertovalo v New Orleans nejméně 200 policistů. Další dva spáchali sebevraždu.

Podle úřadů policisté velmi těžce zvládají současnou situaci ve městě i nebývalé násilí. Mnozí z nich otevřeně prohlašují, že se nedají za realativně nízké výplaty zabít. Často ztratili své blízké, domy a všechny materiální jistoty.

Zastřelit policistu se navíc v New Orleans stalo téměř sportem. Zákon a pořádek zůstaly daleko za hranicemi města. Jeho ulice ovládly gangy mladých mužů.

Vrtulníky hledají trosečníky

Pracovníci pobřežní hlídky vyzvali trosečníky, aby na střechách s sebou měli "pestře barevná prostěradla, nebo látku, ručníky bílé barvy". Předměty by mohly pomoci v jejich lokalizaci.

V neděli večer přišli záchranáři o jeden z vrtulníků, a to na předměstí New Orleans. Pilot a jeho kolega přežili. Na palubě v době nehody nikdo jiný kromě nich nebyl.  

Helikoptéry shazují do oblastí izolovaných od okolního světa rovněž potraviny, vodu a nezbytné hygienické potřeby. 

Hledá se místo pro uprchlíky

Nejvíce uprchlíků - čtvrt miliónu - zaplnilo uprchlická centra ve státě Texas a vyčerpali tak jeho kapacity. Guvernér Rick Perry v neděli vyzval, aby část uprchlíků byla převezena do jiných států, které jsou ochotny je přijmout.

V samotném New Orleans zůstává připraveno k evakuaci 50 až 60 tisíc osob. Armáda přepravuje do oblasti velkokapacitní stany. Celou operaci označila za největší humanitární akci v dějinách země.

NOVINKY/Ondřej Krynek s použitím foto od Google

"V jiných státech uprchlická střediska zejí prázdnotou, zatímco do Texasu každý den, ne-li každou hodinu přijíždějí tisíce nových," řekl Perry a dodal, že Texas nemůže sám tento nápor zvládnout. Pomoc nabídly Západní Virginie, Utah, Oklahoma, Michigan, Iowa, New York, Arizona a Pensylvánie. Do některých z nich se už začali uprchlíci přesouvat.

Většina Američanů ale podle průzkumů veřejného mínění nepočítá, že by se postižených ujali. Uprchlíci jsou totiž převážně sociálně slabí, mají početné rodiny a afroamerický původ. Média si v této souvislosti všímají toho, že opět padl mýtus o jednom národě a začalo se kastovat na bílé, žluté a černé - na obyvatele první a druhé kategorie.

Počítání mrtvých

Šest dní po katastrofě není známo, kolik lidských obětí si vyžádala. Spekuluje se o tisících, tragická statistika se může zastavit až na 10 tisíci mrtvých.

Úřady zatím vydaly první částečnou bilanci, podle níž bylo identifikováno 218 mrtvých, z toho 152 ve státě Mississippi, který byl spolu s Louisianou nejvíce postižen. Z New Orleansu je zatím oficiálně hlášeno 59 obětí.

USA přijaly o víkendu také nabídku pomoci z OSN. Do akce by se měly postupně zapojit dílčí organizace - mimo jiné UNICEF, Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)  nebo Světová zdravotnická organizace (WHO).

Pomoc o víkendu nabídla i česká vláda. Podle jejího návrhu poskytne ČR USA finanční pomoc ve výši 25 miliónů korun (asi milión dolarů). Jedná se navíc i o další materiální pomoci. [celá zpráva]

Odvrácená tvář New Orleans

  • 70 procent obyvatel černé pleti
  • 20 procent pod hranicí chudoby
  • 21 procent bez vlastního auta
  • desetinásobek vražd než průměr v USA

Zdroj Právo/BBC

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina zastihl Miami nepřipravené

Nečekaně tvrdě postihl v noci na pátek Miami na Floridě hurikán Katrina. Větry o rychlosti téměř 140 km/h a mohutné lijáky se prohnaly severní částí rozlehlého...

Hurikán Katrina opět nabývá na síle

Hurikán Katrina, který v pátek zpustošil část Floridy a zabil nejméně šest lidí, hrozí, že ještě na jihu USA napáchá velké škody. Poté, co se nad Mexickým...

Hurikán odnesl ropné plošiny až 27 km daleko

Hurikán Katrina utrhl podle americké pobřežní hlídky několik plovoucích ropných plošin v Mexickém zálivu a odnesl je až 27 kilometrů daleko. Ropné společnosti...

Ropu přivezou do USA cizí ropné tankery

Jiný než americký ropný tanker nemohl vplout do žádného přístavu USA od dob zavedení tzv. Jonesova zákona. Jeho platnost ve čtvrtek pozastavil prezident...

Vrtulníky už evakuují obyvatele New Orleansu

Zhruba 100 hodin po úderu ničivého hurikánu Katrina začala v sobotu konečně ve větším rozsahu evakuace tisíců lidí, uvězněných v New Orleansu. Jak oznámila...

Ceny ropy klesly na úroveň před hurikánem

Světové ceny ropy se v pondělí dostaly na úroveň, kde byly před hurikánem Katrina. Pokles cen přitom začal již v pátek. Cena severomořské ropy Brent klesla...

Výběr článků

Načítám