Hlavní obsah

Hurikán Katrina sílí, Louisiana vyzývá k evakuaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Obyvatelé z pobřeží amerického státu Louisiana, kteří se snaží uniknout z předpokládané cesty stále sílícího hurikánu Katrina, o víkendu na řadě míst zablokovali dálnice a benzinové pumpy. Katrina, která směřuje k New Orleansu, mezitím na pětistupňové stupnici měřící sílu hurikánů dosáhla čtvrtého stupně.

Článek

"Dámy a pánové, toto není test," vzkázal na tiskové konferenci spoluobčanům starosta New Orleansu Ray Nagin. "Zabedněte své domy. Ujistěte se, že máte dost léků. Ujistěte se, že vaše auto má dost benzinu. Dělejte vše, co normálně děláte kvůli hurikánům, avšak tentokrát k tomu přistupujte i jinak, neboť směřuje na New Orleans."

Ve čtvrtek, když zasáhla Floridu, byla Katrina klasifikována jako první stupeň hurikánu. V noci na dnešek ale zesílila na čtvrtý stupeň a nad americké pobřeží by mohla vstoupit v noci na pondělí. Rychlost jejího větru se blížila 233 kilometrům v hodině, když se dnes ráno pohybovala nad teplými vodami Mexického zálivu.

Bouře začala nad Bahamami

Bouře se zformovala na Bahamami a ve čtvrtek se přehnala nad jižní částí Floridy, kde si vyžádala nejméně devět mrtvých. Poté se přesunula nad Mexický záliv.

Hurikán čtvrtého stupně oblast Louisiany a Mississippi zasáhl v roce 1969; o život tehdy přišlo 256 lidí. "Je to velmi nebezpečný hurikán," řekl o Katrině ředitel amerického Národního centra pro hurikány Max Mayfield.

Americký prezident George Bush vyhlásil v Louisianě stav ohrožení. Podobně postupovaly i úřady ve státě Mississippi. Bushův mluvčí vyzval obyvatele pobřeží, aby dali na radu tamních úřadů a před blížícím se hurikánem ujeli do bezpečí.

"Vše, co v této chvíli můžeme dělat, je modlit se, že se nepožene touto cestou a neroztrhá nás tu," uvedla podle agentury AP Jeannette Ruboyianesová, majitelka restaurace na ostrově Grand Isle u louisianského pobřeží.

Jestliže hurikán zasáhne New Orleans, dojde ke katastrofě

Pokud by Katrina zasáhla přímo New Orleans, mohlo by dojít k velkým škodám, neboť město leží pod hladinou moře, od kterého jej oddělují hráze. Navíc nejméně 100 000 lidí prý nemá dopravní prostředky, kterými by se dostali z města. Nagin už proto oznámil, že městské autobusy budou objíždět město a sbírat lidi, kteří chtějí odjet pryč. V některých níže položených oblastech už také byla nařízena evakuace.

"Vím, že říkáte 'ujeďte z města', avšak já nemám žádný způsob, jak se dostat pryč," citovala agentura AP Hattie Johnsovou (74). "Když nemáte žádné peníze, nemůžete jet." U mnoha čerpacích stanic v okolí New Orleansu kvůli zvýšené poptávce v sobotu začaly docházet zásoby pohonných hmot.

"Stál jsem v řadě k pumpě asi hodinu a dalších 30 minut jsem čekal na benzin," řekl John Sullivan. "Pokud to bude něco takového, co říkají, pak nechceme být v blízkosti města," dodal.

Hurikán se pohybuje rychlostí 13 kilometrů za hodinu

V 08:00 SELČ se dnes oko hurikánu nacházelo asi 500 kilometrů jihovýchodně od ústí řeky Mississippi do moře. Katrina se pohybovala k severozápadu rychlostí asi třináct kilometrů v hodině.

I přes hrozící nebezpečí však bary a restaurace ve vyhlášené Francouzské čtvrti v New Orleansu o sobotní noci byly plné popíjejících lidí. "Jedinými nebezpečnými hurikány jsou zatím ty, které pijeme," prohlásil Fred Wilson ze San Franciska, který právě testoval mixované nápoje v baru Pat O'Brien's.

Před čtyřiceti lety v New Orleansu po zásahu hurikánem na některých místech stoupla hladina vody až o šest metrů, zatopena tehdy byla řada rybářských vesnic i domů ve městě.

Katrina je jedenáctou jmenovitě zaznamenávanou bouří hurikánové sezony, která v Atlantickém oceánu začala 1. června. To je o sedm víc, než se nad oblastí Atlantiku, Karibského moře a Mexického zálivu normálně vytváří, uvedlo Národní centrum pro hurikány. Období hurikánů by mělo skončit 30. listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina zastihl Miami nepřipravené

Nečekaně tvrdě postihl v noci na pátek Miami na Floridě hurikán Katrina. Větry o rychlosti téměř 140 km/h a mohutné lijáky se prohnaly severní částí rozlehlého...

Hurikán Katrina opět nabývá na síle

Hurikán Katrina, který v pátek zpustošil část Floridy a zabil nejméně šest lidí, hrozí, že ještě na jihu USA napáchá velké škody. Poté, co se nad Mexickým...

Výběr článků

Načítám