Hlavní obsah

Úplné zničení Hamásu? To by znamenalo deset let války, varoval Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron zpochybnil reálnost cíle Izraele na úplné zničení islamistického hnutí Hamás. Podle šéfa Elysejského paláce by to mohlo znamenat, že nynější válka v Pásmu Gazy potrvá deset let.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron při vystoupení na klimatické konferenci v Dubaji

Článek

„Úplné zničení Hamásu - co to je? Věří snad někdo, že je to možné? Pokud ano, pak válka potrvá deset let,“ prohlásil Macron na okraji klimatické konference COP28 v Dubaji podle televize BFM TV. „Nemyslím si, že by někdo věděl, jak tento cíl seriózně definovat,“ dodal prezident s tím, že Izrael by měl své záměry „blíže specifikovat“.

Macron současně kritizoval pokračující bombardování Pásma Gazy a vyzval k okamžitému příměří. „Správný boj proti terorismu není systematické a permanentní bombardování,“ zdůraznil. Úsilí k dojednání nového a trvalého klidu zbraní by se podle něj mělo „zdvojnásobit“.

Prezident ujistil, že Francie uznává právo Izraele na sebeobranu, to se ale podle něj musí odvíjet v souladu s mezinárodním právem a respektem k humanitárnímu právu. „Toto právo na obranu nemůže být v žádném případě právem útočit na civilní obyvatelstvo,“ zdůraznil Macron.

„Pokud k zajištění bezpečnosti přistupujete tak, že politické zoufalství živí veškerou zášť, nebudujete svou vlastní bezpečnost dlouhodobě,“ varoval Macron. Palestinci mají legitimní právo mít vlastní stát, dodal prezident, v jehož 68milionové zemi vyznává islám asi desetina obyvatel, převážně přistěhovalců z bývalých francouzských kolonií.

Izrael pokračuje v úderech

Izraelská armáda v noci na neděli pokračovala ve vzdušných úderech na cíle v Pásmu Gazy. Letadla a vrtulníky útočily na tunely, velitelská stanoviště Hamásu a na sklady zbraní. Armáda rovněž nadále pomocí evakuační mapy nabádá civilní obyvatelstvo, aby se vyhýbalo aktivním bojovým zónám, potvrdil mluvčí armády podle listu The Times of Israel.

Hamásem ovládané ministerstvo vnitra v Pásmu Gazy uvedlo, že při izraelské razii na dům východně od Rafáhu v jižní části pásma přišlo o život sedm Palestinců a několik dalších bylo zraněno.

Izraelská armáda mezitím oznámila, že během pozemní operace v Pásmu Gazy zahájené koncem října objevili vojáci více než 800 vstupních šachet do podzemních tunelů, z nichž přibližně 500 už zlikvidovali buď pomocí výbušnin, nebo jejich zapečetěním. Kromě šachet armáda také zničila tunely v délce stovek kilometrů.

Izrael provedl masivní údery na pozice Hamásu, v Pásmu Gazy zuří těžké boje

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám