Hlavní obsah

Ukrajině chce s vyzbrojením pomoct i Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko nabídlo munici Ukrajině, ohrožené možnou ruskou invazí, řekl Pawel Soloch, šéf kanceláře národní bezpečnosti, což je polský úřad vykonávající pokyny hlavy státu v oblasti obrany a bezpečnosti. Varšava nyní podle něj čeká na odpověď z Kyjeva. Česká vláda se minulý týden rozhodla darovat Ukrajině 4000 dělostřeleckých granátů ráže 152 milimetrů za asi 37 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Pawel Soloch, šéf kanceláře národní bezpečnosti

Článek

Polsko nabídlo několik desítek tisíc kusů nábojů, uvedl Soloch s tím, že jde o „obrannou munici”, protože „má sloužit k obraně, a ne k útoku”.

„Nabídku jsme předali ukrajinské straně, čekáme na odpověď. (Nabídnutou munici) jsme připraveni okamžitě dodat,” ujistil podle serveru Onet.pl. Bližší podrobnosti o nabídnutém střelivu neuvedl.

Američané mluví o nejpřísnějších sankcích vůči Rusku, aby se neopakoval Mnichov

Evropa

S myšlenkou nejen politické, ale také vojenské podpory Ukrajiny přišel podle Solocha prezident Andrzej Duda po jednání se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským a konzultacích s vládou. Celou záležitost má dotáhnout do konce ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Rusko přesunulo nové stíhačky do Kaliningradu a cvičí v Norském moři

Evropa

Dodávka munice podle polských médií zapadá do snah Západu odstrašit Rusko od vpádu na Ukrajinu, u jejíchž hranic už Moskva shromáždila desetitisíce ruských vojáků.

Rusko prý útok neplánuje

Rusko, které na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, popírá, že by mělo v úmyslu napadnout sousední zemi.

Lavrov: Rusko válku nezačne, ale nenecháme pošlapávat ruské zájmy

Evropa

Polsko, podobně jako česká armáda, disponuje houfnicemi Dana ještě československé výroby v „sovětské” ráži 152 milimetrů. Nová děla pro polskou armádu kombinující jihokorejské podvozky a britské věže jsou již v „západní” ráži 155 milimetrů.

List Gazeta Wyborcza připomněl, že po ruské agresi v Donbasu na jaře 2014 vyletěly do povětří muniční sklady na Ukrajině, ale také v Česku a v Bulharsku. Ukrajině se nyní podle deníku nedostává hlavně dělostřelecké munice v rážích 122 a 152 milimetrů a tankové munice ráže 125 milimetrů. Polsko těmito náboji disponuje a také je vyrábí. Varšava také v roce 2008 dodala Gruzii, válčící tehdy s Ruskem, přenosné protiletecké rakety Grom, které se v boji ukázaly jako velmi efektivní, dodal deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám