Hlavní obsah

Lavrov: Rusko válku nezačne, ale nenecháme pošlapávat ruské zájmy

Moskva
Aktualizováno

Pokud to záleží na Rusku, tak válka na Ukrajině nebude. V pátek to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jedním dechem ale dodal, že Moskva nenechá Spojené státy potažmo Západ pošlapávat ruské bezpečnostní zájmy.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Článek

„Jestliže a dokud bude záležet na Ruské federaci, válka nebude. Nepřejeme si válku. Nedopustíme ale, aby někdo hrubě pošlapával a ignoroval naše zájmy,“ řekl Lavrov podle agentury AP v rozhovoru pro ruské rádio.

CNN: Telefonát Bidena se Zelenským nebyl dobrý

Zahraniční

Obavy z ozbrojeného konfliktu na Ukrajině panují, protože Rusko podle Kyjeva a západních zpravodajských služeb u hranic s Ukrajinou shromáždilo na 100 tisíc vojáků a armádní techniku. Jde o jednotky, které by mohly zahájit invazi.

Rusko nařčení z chystané agrese odmítá, na druhé straně však vznáší k Západu podle něj nesplnitelné požadavky, mezi něž patří záruka, že Ukrajina nevstoupí do NATO, nebo stažení armádních sil a techniky z východního křídla Severoatlantické aliance.

USA trvá na otevřených dveřích pro Ukrajinu

Američané ruské požadavky odmítají. Argumentují tím, že si každá země může v souladu s mezinárodním právem o svém osudu rozhodovat sama, a to platí i pro Ukrajinu. Oficiální odpovědí na ruské požadavky je tak prozatím prohlášení, že Washington trvá na politice otevřených dveří NATO.

Na shromážděné ruské jednotky u ukrajinské hranice Severoatlantická aliance odpovídá posilováním vojenské přítomnosti na východní hranici.

Pohledem Thomase Kulidakise: Reálná hrozba války, nebo jen zbytečné víření válečných bubnů

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám