Hlavní obsah

Ukrajinci ukázali, jak používají Boženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina je dnes pravděpodobně nejzaminovanější zemí na světě. Jedním z nejužitečnějších pomocníků při čištění minových polí je slovenská souprava Božena 5. Ukrajinci na videu ukazují, jak samohybný odminovací stroj, který si poradí s protipěchotními i protitankovými minami, využívají.

Ukrajina používá na odminovávání slovenské vozidlo Božena 5.Video: AP

 
Článek

V některých částech ukrajinské fronty je podle listu The Guardian až pět min na metr čtvereční, podle odhadů minová pole tvoří přes 170 tisíc kilometrů čtverečních. To je – pro srovnání – více než dvojnásobek rozlohy České republiky.

Ruské miny zabíjejí i jejich vlastní vojáky

Válka na Ukrajině

Ukrajinci tak potřebují techniku, která jim s odminováním pomůže. Souprava Božena dokáže odminovat pruh o šířce okolo 2,5 metru až do hloubky 30 centimetrů. Jednotlivá cepovací kladívka přitom působí při dopadu na povrch tlakem větším než jedna tuna na centimetr čtvereční a miny tak doslova rozemelou na malé kousky.

Komplet se po dosáhnutí konce vytyčeného prostoru neotáčí, ale couvá zpět ve vlastních stopách. Váží 1,2 tuny, pracovní rychlost má 4-9 kilometrů za hodinu. Výkon jeho motoru je 170kW.

Pět min na metr čtvereční. Ukrajině zoufale chybějí ženisté

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Odminování

Výběr článků

Načítám