Hlavní obsah

Ukrajinci teď nemohou nic dělat. Po zničení přehrady máme výhodu, řekl šéf okupantů

Zničení Kachovské přehrady poskytlo výhodu ruským ozbrojeným silám. Řekl to šéf správy okupované části Chersonské oblasti Vladimir Saldo, podle nějž se ukrajinské jednotky dostaly do nepříznivé situace.

Foto: Profimedia.cz

Šéf okupované části Chersonské oblasti Vladimir Saldo

Článek

„Z vojenského hlediska se operativně-taktická situace vyvíjí ve prospěch ozbrojených sil Ruské federace,“ řekl Saldo podle agentury RIA Novosti v rozhovoru pro ruskou televizi. Ukrajinci podle něj teď „nemohou nic dělat, protože by si ublížili“.

„Našim ozbrojeným silám se naopak otevírá prostor. Budeme vidět, kdo a jak se pokouší překročit vodní hladinu,“ dodal Saldo, jenž odpovědnost za zničení přehrady přisuzuje ukrajinské straně.

Upřesnil, že při jakémkoli pokusu o násilné překročení rozvodněného Dněpru by ruská armáda „nepřítele utopila“ a že by nebylo možné ani projít po dně mělké nádrže Kachovka, protože celý prostor je v „pohodlném dosahu“ ruské palby.

Bylo by Rusko skutečně ochotné zničit Kachovskou přehradu?

Evropa

Saldo si je podle svých slov jistý, že ukrajinská strana odstřelení Kachovské přehrady připravovala už od loňského podzimu. Kyjev podle něj počítal s tím, že by zničení hráze poskytlo ukrajinské armádě strategickou nebo operační výhodu.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Zaplavené oblasti na Ukrajině

Co jsme si, to jsme si? Šéf okupační správy Chersonské oblasti se najednou snaží usmířit si Ukrajince

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám