Hlavní obsah

Co jsme si, to jsme si? Šéf okupační správy Chersonské oblasti se najednou snaží usmířit si Ukrajince

Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir (ukrajinsky Volodymyr) Saldo se nečekaně obrátil s výzvou k ukrajinským vojákům, aby „zapomněli na všechno, co se stalo“ a zasadili se o ukončení bojů.

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Saldo

Článek

Saldo svůj apel ve videu přednesl v ukrajinštině a zveřejnil ho na sociální síti Telegram. Textový doprovod nicméně ponechal v ruštině.

„Chlapci, dělají z vás hlupáky. Říkají vám, že jsme nepřátelé. Nejsme vaši nepřátelé. Pochopte to, jsme většinou příbuzní,“ říká Saldo.

„Bývaly doby, kdy jsme se možná hádali, ale teď musíme zapomenout na spory a rozpomenout se na to, že naši otcové a dědové byli krajané v jedné společné vlasti,“ dodal.

Sám Saldo přitom spolu s dalšími třemi představiteli Ruskem okupovaných ukrajinských regionů vloni na začátku října s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podepsal v Moskvě smlouvy o připojení čtyř oblastí Ukrajiny k Ruské federaci.

Ruská hra na legálnost. Duma ratifikovala anexi čtyř ukrajinských oblastí, u dvou ani neví, v jakých hranicích

Válka na Ukrajině

Jeho snaha o usmíření tak pravděpodobně nemá šanci na úspěch a může být dokladem vzrůstajících obav Rusů z chystané ukrajinské protiofenzivy.

Foto: ČTK/AP

Dosazení zástupci okupovaných oblastí Ukrajiny v Kremlu oslavují jejich anexi a začlenění do Ruska. Zleva Vladimir Saldo (Chersonská oblast), Jevgenij Balickij (Záporožská oblast), ruský prezident Vladimir Putin, lídr samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin a jeho protějšek z tzv. Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik

Kolaborantský propagandistický apel

Saldo dále vyzval ukrajinské vojáky, aby mysleli na ty, co stojí za jejich zády a posílají je do bojů. „Víme, že nechcete bojovat, ale oni zastrašili ukrajinský lid natolik, že se to bojíte vyslovit nahlas. Spojme se, otočme se opačným směrem a udělejme vše pro ukončení války,“ řekl Saldo.

O jeho apelu informoval list Ukrajinska pravda, který Salda nazval „kolaborantem“ a jeho slova označil za „propagandistický apel“.

Deník také připomněl, že na Saldovo jméno byla loni v Británii zaregistrována společnost na obchodování s obilím a že se tak stalo pět měsíců poté, co se Saldo ocitl na britském sankčním seznamu.

Putinův spojenec si založil firmu v Británii. Ta mu přitom dávno předtím zmrazila majetek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám