Hlavní obsah

Slovinsko poslalo Ukrajině dvacet obrněných transportérů

Slovinsko dodalo Ukrajině dvacet kolových obrněných transportérů. Jde o vozidla typu Valuk, slovinskou verzi transportéru Pandur. Vyrábí je rakouská zbrojovka Steyr.

Foto: Profimedia.cz

Slovinští vojáci s transportérem Valuk na cvičení v Německu v roce 2016

Článek

Podle slovinského portálu 24ur.com se poslední etapa transakce uskutečnila tento týden ve vší tajnosti, vláda ji ale nepotvrdila. Ministerstvo obrany tiskové agentuře STA sdělilo, že se k mediálním zprávám nevyjadřuje. Odvolalo se na dřívější usnesení kabinetu, podle nějž jsou veškeré informace o vojenské pomoci Ukrajině tajné.

Server upřesnil, že šestikolové transportéry byly dopraveny letecky do jedné blízké země, a dodal, že Slovinsko jako člen organizace Strategic Airlift Capability (SAC) takovou možnost má. SAC je nadnárodní iniciativa, která zúčastněným zemím poskytuje přístup ke kapacitám vojenské letecké přepravy.

Podle serveru putovaly transportéry zřejmě skrz některé z logistických center v Polsku nebo na Slovensku. Celá operace včetně nutných oprav vozidel trvala několik měsíců, přičemž poslední z dvacítky transportérů dorazil na Ukrajinu tento týden.

Ve výzbroji už 24 let

Transportéry Valuk, jichž měla slovinská armáda celkem 85 a které jsou v její výzbroji už 24 let, jsou vybaveny kanonem ráže 12,7 milimetru nebo granátometem ráže 40 milimetrů.

Slovinsko, člen Severoatlantické aliance (NATO), už dodalo Ukrajině 28 tanků M-55S, 35 bojových vozidel pěchoty M-80A, šestnáct houfnic M2A1, dvacet terénních vozidel Humvee a další vojenský materiál.

Ukrajina dostala od EU dalších 1,5 miliardy eur, další peníze očekává

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám