Hlavní obsah

Ukrajina už vyzkoušela francouzské rakety SCALP. A hned na krymských mostech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina už použila rakety dlouhého doletu SCALP, francouzskou verzi britských Storm Shadow. Podle ukrajinského ministerstva obrany se tak stalo při útoku na Čonharský most, přes nějž vede zásobovací trasa ruské armády z Krymu na jih Ukrajiny, a most spojující Heničesk s Arabatskou kosou. Jednu z raket před bojovým nasazením podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Sláva Ukrajině, napsal Zelenskyj na raketu SCALPVideo: Reuters

 
Článek

„Hra na schovávanou. Včera v noci hledaly desítky ruských raket a šáhedů (kamikadze dronů) na letištích ukrajinská letadla a rakety SCALP/ Storm Shadow. Ale až dnes, v Čonharu a poblíž Heničesku, je Rusové konečně našli,“ tweetovalo v neděli ukrajinské ministerstvo obrany.

Zveřejnilo také video, na němž prezident Zelenskyj podepisuje raketou připojenou k letounu Suchoj Su-24. Střela, na kterou kromě podpisu napsal „Sláva Ukrajině“ nese označení SCALP-EG. Je na ní „směs“ ukrajinského státního znaku, trojzubce, a siluety pařížské Eiffelovy věže.

Střely SCALP slíbil Ukrajině francouzský prezident Emmanuel Macron v květnu a na červencovém summitu NATO ve Vilniusu svůj slib potvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Raketa SCALP EG/Storm Shadow na francouzské stíhačce Rafale

SCALP je střela vyzbrojená konvenčními výbušninami, která se obvykle odpaluje z letounů, jako je Eurofighter Typhoon britského letectva nebo francouzský Rafale. Ukrajinci pro tento účel přizpůsobili letouny Su-24. SCALP/Storm Shadow má účinný dostřel 240 až 400 kilometrů.

Ukrajinci zasáhli raketami dva mosty na Krym

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám