Hlavní obsah

Ukrajina spustí úspěšnou protiofenzívu příští rok, tvrdí poradce amerického prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky amerických zbraní pomohou Ukrajině zastavit ruský postup a zahájit v roce 2025 protiofenzívu, prohlásil v deníku Financial Times Jake Sullivan, americký poradce pro národní bezpečnost. Ukrajina se už přes dva roky brání ruské invazi. USA nedávno schválily vojenskou pomoc napadené zemi ve výši 61 miliard dolarů (asi 1,4 miliardy korun).

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Poradce pro národní bezpečnost amerického Bílého domu Jake Sullivan

Článek

Sullivan v rozhovoru uvedl, že „v nadcházejícím období očekává další ruský postup“, a to navzdory novému finančnímu balíčku, který Kongres schválil minulý měsíc, protože „nemůžete okamžitě přehodit výhybku“.

S novou pomocí z Washingtonu ale podle něj bude mít Kyjev kapacitu „držet linii“ a „zajistit, aby Ukrajina odolala ruskému útoku“ během letošního roku. V létě se čeká ruská ofenzíva.

Ukrajina pak chce podle Sullivanových slov příští rok „pokročit vpřed a znovu dobýt území, která jí Rusové vzali“.

Rusko plánuje útoky po celé Evropě, varují rozvědky

Evropa

Vyjádření Sullivana o možné ukrajinské protiofenzívě je zatím nejjasnějším stanoviskem Bílého domu k vývoji rusko-ukrajinského konfliktu pro případ, že v listopadových prezidentských volbách zvítězí Joe Biden. Jakákoliv nová ukrajinská protiofenzíva v roce 2025 by totiž zřejmě závisela na americkém financování - Bílý dům by musel finanční balíček navrhnout a Kongres schválit.

Bývalý prezident a republikánský kandidát Donald Trump, který je Bidenovým nejpravděpodobnějším soupeřem ve volebním klání, je k pomoci Ukrajině spíše skeptický. Sliboval, že se pokusí rychle dojednat ukončení konfliktu.

Zelenskyj: Ukrajinci poklekají jen k modlitbě

Zahraniční

Rusko má v tuto chvíli na bojišti iniciativu, představitelé Ukrajiny uvedli, že květen by mohl být jedním z nejtěžších měsíců války. Zatím se totiž stále čeká, až se zbraně dodané USA dostanou na frontu.

Kromě nedostatku zbraní a munice zemi chybí také vojáci, píše deník Financial Times. Mnoho ukrajinských mužů se nechce připojit k mobilizační kampani, která začala téměř před rokem.

I přes složitou situaci ale nejvyšší představitelé Ukrajiny věří, že by obránci mohli příští rok situaci zvrátit. Prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu u příležitosti třetích pravoslavných Velikonoc, které se konají v době války, prohlásil, že Rusko porušilo „všechna biblická přikázání“.

„Bůh má prýmky s ukrajinskou vlajkou na rameni a s takovým spojencem určitě zvítězíme nad smrtí,“ řekl v neděli.

Bezkonkurenčně přesné. Americká firma představila nové drony pro Ukrajinu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám