Hlavní obsah

Zelenskyj na návštěvě v Česku. Vaše pomoc je znát, poděkoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Volodymyr Zelenskyj přiletěl ve čtvrtek do Česka. Na Pražském hradě se setkal s českým prezidentem Petrem Pavlem. Ten po jednání na společné tiskové konferenci řekl, že Česko přispělo za dobu trvání války na Ukrajině celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi. Zelenskyj za pomoc poděkoval.

Živě: Tisková konference Petra Pavla a Volodymyra ZelenskéhoVideo: Novinky

 
Článek

„To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát,“ prohlásil Zelenskyj. „Je obdivuhodné, s jakým nasazením, s jakou vůlí se Ukrajina brání zpočátku obrovské přesile,“ poznamenal Pavel.

Na tiskové konferenci se mluvilo i o vstupu Ukrajiny do NATO a o nadcházejícím summitu, který se bude konat v litevském Vilniusu. Podle Zelenského by bylo ideální, kdyby zde Ukrajina dostala pozvánku do Severoatlantické aliance. Chápe však, že může být složité, aby se všichni členové stoprocentně shodli.

„Myslím, že je ten správný okamžik ukázat jednotu a statečnost aliance. Potřebujeme dát jasný signál, že pro nás je to zlomový okamžik,“ řekl Zelenskyj s tím, že je přesvědčen, že se Ukrajina do NATO nakonec dostane. „Ukrajina nemá nyní pozvání v žádné formě,“ podotkl však.

Summit přiblíží Ukrajinu k NATO, pozvánku ale nedostane, řekl Stoltenberg

Svět

Petr Pavel zopakoval, že je v zájmu ČR, aby Ukrajina do NATO vstoupila. Zahájit jednání by se však podle něj měla, až válka skončí.

„Je v zájmu ČR, aby Ukrajina, jakmile válka skončí, zahájila jednání o přistoupení do NATO. Je to dobré pro naši bezpečnost, regionální stabilitu a ekonomickou prosperitu. Budeme také usilovat o to, aby jednání o vstupu Ukrajiny do EU začala do konce tohoto roku,“ řekl Pavel a svá slova později zopakoval na Twitteru.

Varoval před ruskou propagandou

Pavel se Zelenským hovořili také o otázce bezpečnosti, spolupráci ohledně posilování obrany a o eliminaci „teroristického nebezpečí ze strany Ruska“. Tím Zelenskyj myslel zejména situaci v Záporožské jaderné elektrárně, která je v současnosti pod palcem ruských okupantů.

V souvislosti s bezpečností Zelenskyj promluvil i o destruktivním vlivu ruské propagandy. „Vliv má bohužel i na prostředí v České republice. Je třeba se před tím bránit,“ řekl ukrajinský prezident.

Vyzval také k tomu, aby Západ jednal se třetími zeměmi a realizoval „mírové vzorce“ s jejich pomocí. „Je velmi důležité, že se Česká republika při přijímání svých nezávislých rozhodnutí neohlíží na Moskvu,“ uvedl.

Nebyl tu 13 let

Zelenskyj ve čtvrtek navštívil Českou republiku poprvé od roku 2009 . Do Prahy přiletěl kolem osmé večer a vydal se směrem na Pražský hrad. Tam ho přivítal český prezident Petr Pavel a desítky podporovatelů. Pavel se pak se Zelenským odebral k  soukromému jednání, následně se k nim připojila ukrajinská delegace, jejíž součástí je i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, a čeští představitelé.

Ukrajinský prezident se po jednání s Pavlem setká také s premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Zelenskyj ve čtvrtek přijal i těžce nemocného ukrajinského chlapce Antona, který podstupuje léčbu v České republice a setkání s šéfem Ukrajiny si přeje již delší dobu.

Zelenskyj do Prahy přiletěl z Bulharska. Jeho návštěva Prahy byla do posledních chvil z bezpečnostních důvodů utajovaná. Nakonec ji krátce před příletem prozradil sám Zelenskyj na svém twitterovém účtu.

„Na řadě je Praha. Budu jednat s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou. Setkám se s členy vlády, parlamentu a médií,“ napsal Zelenskyj na svém Twitteru. Jednání se podle něj zaměří na podporu obrany, evropskou a euroatlantickou integraci Ukrajiny a summit NATO ve Vilniusu.

Po Evropě jedná hlavně o vojenské pomoci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zpočátku kvůli osobní bezpečnosti a potřebě řídit zemi v době jejího napadení do zahraničí prakticky necestoval. V posledních měsících je ale v tomto ohledu aktivnější ve snaze získat od spojenců moderní zbraně a další vojenskou pomoc.

Platí to zejména pro letošní květen, kdy uskutečnil turné po několika evropských zemích - Itálii, Vatikánu, Německu, Francii a Británii. Týž měsíc se osobně zúčastnil vrcholné schůzky Ligy arabských států (LAS) v saúdskoarabské Džiddě a následovala cesta do japonské Hirošimy na summit skupiny G7.

Vůbec první zahraniční cestu po ruské invazi uskutečnil ukrajinský prezident loni v prosinci, když se ve Washingtonu setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem a promluvil v Kongresu.

Většinou se Zelenskyj setkává se zahraničními politiky doma v Kyjevě, kam za ním už loni v březnu přijel český premiér Petr Fiala se svými protějšky z Polska a Slovinska. Často také promlouvá k zahraničním politikům, především parlamentům, prostřednictvím videokonference.

Volodymyr Zelenskyj je v Česku. Dorazil na Pražský hrad

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám