Hlavní obsah

Hlavní úder teprve přijde. Ukrajina potvrzuje spekulace o protiofenzivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské síly zastavily ruskou ofenzivu zaměřenou na města Kupjansk a Lyman na východě země a postupují na jižní frontě, oznámila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta uvedl, že protiofenziva má v této fázi za cíl formovat bojiště. Hlavní útok v rámci současné ofenzivy proti ruské armádě ale teprve přijde, sdělila Maljarová podle agentury Reuters.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský salvový raketomet GRAD pálí na ruské pozice na frontové linii v Doněcké oblasti

Článek

„Ve směru na Kupjansk a Lyman jsme svedli prudké boje, ale naši vojáci nepřítele zastavili,“ řekla v pátek Maljarová. „Hlavní události jsou ale skutečně ještě před námi. Hlavní úder teprve přijde,“ vysvětlila s tím, že Ukrajina ještě nenasadila některé rezervy.

„Podle hlášení armády vše pokračuje podle plánu. Nemusíme si představovat, že ofenziva bude něco velmi rychlého,“ zopakovala podle Reuters náměstkyně s tím, že ukrajinští vojáci „postupují každý den“.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinský salvový raketomet Grad mění pozici poté, co pálil na ruskou stranu fronty u Bachmutu. Koza se vydala stejným směrem jako raketomet.

Ukrajina je od začátku tohoto měsíce v počáteční fázi protiútoku, který agentura Reuters označila za dosud nejambicióznější operaci od zahájení ruské invaze z loňského února. Podle Kyjeva se jeho jednotkám podařilo zatím dobýt osm vesnic, což jsou první významné zisky za posledních sedm měsíců.

To hlavní teprve přijde a Rusové nevědí kde, řekl britský poslanec o ukrajinské protiofenzivě

Válka na Ukrajině

Rusko loni v únoru vpadlo na Ukrajinu a od té doby tam vede boje na stovky kilometrů dlouhé frontě a zároveň útočí na ukrajinská města a infrastrukturu hluboko za linií dotyku. Ukrajinskou protiofenzivu označuje za neúspěšnou a tlumenou. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina to Ukrajinci již vzdali, protože vědí, že nemají šanci.

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin však zase ve čtvrtek nařkl velení ruské armády, že předává do Moskvy zkreslené údaje o protiofenzivě a zamlčuje ruské ztráty. Ukrajinci podle něj úspěšně postupují zejména ve směru na Krym. Ruské armádě přitom podle něj chybí vojáci, zbraně i munice.

Prigožin nařkl armádu, že lže o protiofenzivě: Jednoho dne se probudíme a Krym bude ukrajinský

Zahraniční

Podoljak: Není to Netflix

Své pochybnosti o protiofenzivě podle čtvrteční zprávy televize CNN vyjadřují i západní představitelé, podle nichž je ukrajinský protiútok méně úspěšný, než se čekalo.

„Někteří lidé si myslí, že je to hollywoodský film, a čekají okamžité výsledky. Ale tak to není,“ vzkázal tento týden kritikům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podobně se v pátek na Twitteru vyjádřil Podoljak.

„Protiofenziva není novou řadou seriálu na Netflixu. Nemůžete očekávat akci a kupovat popcorn,“ uvedl. „Ofenzivní operace ozbrojených sil Ukrajiny pokračují na několika místech. Probíhají formovací operace za účelem přípravy bojiště,“ dodal Podoljak.

Situaci na bojišti nelze v době aktivního konfliktu nezávisle ověřit.

Jedním z cílů protiofenzivy je dobytí Krymu. Může se to povést do konce srpna, míní americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám