Hlavní obsah

Ukrajina nemá potuchy, jak se dostat z války, napsal Musk. Je to jednoduché, reaguje Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina nemá žádný plán, jak konflikt s Ruskem ukončit, uvedl americký miliardář Elon Musk na síti X k tématu americké pomoci pro napadenou zemi. Vyprovokoval tím reakci Kyjeva. Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poznamenal, že ho u takových globálních influencerů překvapuje nedostatek elementární logiky.

Foto: Leon Neal, ČTK/AP

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk (archivní foto)

Článek

„Nejvíce mě znepokojuje, že neexistuje žádná úniková strategie, jen věčná válka,“ uvedl Elon Musk na své síti X s poznámkou o dětech umírajících v zákopech, v palbě dělostřelectva či odstřelovačů nebo v minových polích.

Musk to napsal v diskusi, jež se týkala schválení americké pomoci Ukrajině v hodnotě 60,8 miliardy dolarů (1,44 bilionu korun) ve Sněmovně reprezentantů a toho, jak ji země, jež se už více než dva roky brání ruské invazi, může využít.

Tohle vyšle jasný signál Kremlu, chválí Zelenskyj pomoc od USA

Válka na Ukrajině

Na Muska na sociální síti zareagoval Podoljak. „Realistická, objektivní ‚úniková strategie‘ je nehorázně jednoduchá. Agresor bezpodmínečně opustí cizí suverénní území a horká fáze války okamžitě skončí,“ prohlásil.

Do miliardáře si pak rýpl s tím, že po takových příspěvcích globálních influencerů „nás musí znovu překvapit nedostatek elementární logiky v moderním světě“, upozornil web deníku Ukrajinska pravda.

Rusko našlo způsob, jak využívat Muskův Starlink na frontě

Válka na Ukrajině

„Jsem si dobře vědom toho, že někdy je velmi obtížné pochopit jednoduché pravdy, ale zopakuji to: agresor (Ruská federace), který nevyprovokovaně zaútočil na jinou zemi s jediným cílem okupace/zabití/obsazení, opouští území někoho jiného, vrací to, co bylo ukradeno, a obnovuje vládu mezinárodního práva. Co je na tom tak těžkého? O jaké jiné strategii ústupu je třeba uvažovat/diskutovat? A je možné stavět něco jen na bezpráví?“ dodal Podoljak.

Není to poprvé, co jeden z nejbohatších lidí světa Kyjev svými názory nadzdvihl. V minulosti například Musk Ukrajině navrhl, aby se výměnou za mír vzdala Krymského poloostrova, který podle něj od roku 1783 stejně formálně patří Rusku. Podle něj totiž připojení Krymského poloostrova k Ukrajině v roce 1954 byla pouze „chyba Chruščova“.

Nedávno zase prohlásil, že Ukrajina riskuje, že ztratí další území a také přístup k Černému moři včetně Oděsy, pokud nebude souhlasit s vyjednáváním s Ruskem.

Vyjednávejte, jinak ztratíte přístup k Černému moři včetně Oděsy, vzkázal Ukrajincům Musk

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám