Hlavní obsah

Tohle vyšle jasný signál Kremlu, chválí Zelenskyj pomoc od USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina nyní podle prezidenta Volodymyra Zelenského k obraně proti ruské invazi potřebuje od Spojených států především zbraně dalekého dosahu a protivzdušnou obranu. Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu po několika měsících odkladů de facto schválila další vojenskou pomoc pro Kyjev, Senát i prezident Joe Biden již avizovali, že příslušný zákon podpoří.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj v sobotu ve stanici NBC kongresmanům opět poděkoval a zdůraznil, že USA podle něj nefinancují válku, ale pomáhají bránit svobodu a demokracii.

„Je to samozřejmě podpora od amerického lidu. Politická rozhodnutí závisí na veřejném mínění. Tahle pomoc posílí ukrajinskou armádu a vyšle jasný signál Kremlu,“ řekl prezident napadené země.

Zelenskyj uznal, že ukrajinští obránci se v posledních týdnech a měsících potýkají s problémy kvůli nedostatku munice i vojáků. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své sobotní analýze uvedl, že Rusko by mohlo nadcházející týdny, než dorazí americká pomoc v hodnotě desítek miliard dolarů, využít a pokusit se na Ukrajině postoupit k operačně významným cílům, například k městu Časiv Jar.

Rusové nejspíš zesílí útoky, než na Ukrajinu dorazí pomoc z USA

Evropa

„(Moskva) očekává, že Časiv Jar obsadí do 9. května… Ukrajinským obráncům tam chybí vybavení, musí se potýkat s ruskými průzkumnými drony, které navádějí dělostřelectvo. Doufám, že zbraně dorazí brzy a útok odrazíme,“ uvedl Zelenskyj, který tento týden vojáky bojující na frontě Doněcké oblasti nedaleko Časiv Jaru navštívil.

Rusko chce podle Zelenského být začátkem léta připravené na zahájení rozsáhlé ofenzívy, a připravit se proto musí i Ukrajina.

„Připravujeme se, vojáci absolvují výcvik, čekají na zbraňové systémy. Chceme, aby naše brigády byly plně vybavené. Potřebujeme tuto (americkou) pomoc co nejdříve…Civilizovaný svět poskytuje jen munici, je to Ukrajina, která na frontové linie posílá své syny a dcery a ukazuje všem ostatním skutečnou cenu,“ dodal ukrajinský prezident.

Zelenskyj podepsal nový mobilizační zákon. Armádě chybějí vojáci na frontě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám