Hlavní obsah

Ukrajina ještě letos spustí aukce zabaveného ruského majetku

Ukrajina chce ještě letos spustit prodej zabaveného ruského majetku, aby mohla financovat svou obnovu. Transakce se mají uskutečnit prostřednictvím aukcí, potvrdil vedoucí ukrajinského Státního majetkového fondu Rustem Umerov.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ukrajinského Státního majetkového fondu Rustem Umerov

Článek

„Ruský byznys byl v některých odvětvích významným hráčem na trhu. Někteří dokonce říkají, že jejich podíl byl obrovský. Ale přesnou hodnotu těchto aktiv zatím nikdo neodhadl,“ řekl Umerov agentuře Reuters.

„Naším cílem je převzít toto všechno do státního vlastnictví, připravit prodej a pak jej uskutečnit. Chceme, aby tyto podniky pracovaly pro Ukrajinu a její občany,“ dodal Umerov s tím, že zpracování celé záležitosti bude složitý proces. Do státního majetkového fondu lze totiž majetek převést až tehdy, když je k dispozici soudní rozhodnutí o jeho zabavení.

Na tom nyní ukrajinské úřady intenzivně pracují, řekl dále Umerov. První prodeje by se podle něj mohly uskutečnit koncem jara nebo začátkem léta.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal po ruské invazi na Ukrajinu dekrety, jimiž uvalil sankce na stovky ruských občanů, včetně oligarchů, již mají na Ukrajině rozsáhlé majetky. Tyto dekrety zmocňují státní orgány, aby vznášely žaloby s cílem tato aktiva zabavit.

Příkladem může být podle Umerova těžební a zpracovatelský komplex Děmurinskyj u města Mykolajiv, největší producent titanu pro letecký a kosmický průmysl na světě, zabavený ruskému obchodníkovi Michailu Šelkovovi. Výroba v závodě, kde pracuje 284 lidí, byla částečně již obnovena a Umerov doufá, že se podnik podaří prodat do konce letošního roku.

USA schválily první převod zabavených ruských peněz na Ukrajinu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám