Hlavní obsah

Ukrajina hostí námořní cvičení. Britský torpédoborec měl narušit ruskou hranici

Právo, ama

Za účasti více než tří desítek zemí začalo v pondělí v ukrajinské Oděse námořní cvičení Sea Breeze 2021, které má vyjádřit podporu Kyjevu ze strany Západu. Britský torpédoborec přitom podle Moskvy narušil ruské hranice u Krymu.

Foto: Ben Mitchell, ČTK/AP

Britský torpédoborec HMS Defender

Článek

Do manévrů, jež v Černém moři tradičně pořádá ukrajinské námořnictvo společně s šestou flotilou USA, se zapojily britské, kanadské, turecké, nizozemské rumunské, bulharské, řecké, lotyšské a další vojenské síly a technika. Nasazeno je 32 lodí, 40 letadel a pět tisíc vojáků ze zemí NATO a partnerských států Aliance.

Atmosféru před zahájením cvičení vyhrotil incident s britským torpédoborcem Defender, který podle Moskvy narušil ruskou hranici, když proplul vodami u Krymu, jež Rusko označuje za součást svého území. Moskva v souvislosti s tím uzavřela vojenským plavidlům z jiných zemí až do října přístup do rozsáhlé oblasti kolem Krymu.

Rusko bude hájit vody u anektovaného Krymu všemi prostředky

Evropa

V Černém moři se torpédoborec Defender a nizozemská fregata Evertsen nacházely již od 14. července. Defender se minulý týden zúčastnil společného cvičení s ukrajinskými a americkými vojáky. Po splnění úkolů pak zamířil směrem do Gruzie a měl minout mys Fiolent na jihozápadě Krymského poloostrova mezi Se­vastopolem a Balaklavou.

Ruské síly to údajně přimělo k varovné palbě. Verze Moskvy a Londýna kolem incidentu se ovšem rozcházejí. Zatímco ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že Černomořská flotila a pohraniční stráž střílely směrem k Defenderu, Londýn trval na tom, že šlo o cvičení ruského námořnictva. Británie odmítla stupňovat konflikt a zdůraznila, že loď královské flotily podnikla „pokojnou plavbu výsostnými vodami Ukrajiny v souladu s mezinárodním právem“.

Ruské ministerstvo obrany varovalo, že bude manévry pozorně sledovat a „v případě nezbytnosti bude reagovat adekvátním způsobem na jakékoli možné incidenty“. Ruská ambasáda ve Washingtonu vyzvala USA a jejich spojence, aby od cvičení upustili. Na Twitteru také napsala, že „rozsah a zjevně agresivní charakter neodpovídají reálným úkolům bezpečnosti v černomořském regionu“.

Írán je podle kanadské vlády plně zodpovědný za sestřelení ukrajinského letadla

Blízký a Střední východ

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba kroky Moskvy označil za „další argument pro ještě aktivnější součinnost s NATO“. Podle něj „agresivní a provokační politika Ruska v Černém a Azovském moři i okupace a militarizace Krymu představují trvalou hrozbu pro Ukrajinu a její spojence“.

Ukrajinská armáda zdůraznila, že námořní manévry, které potrvají do 10. července, jsou největší za poslední dvě desítky let. Oznámila také, že cílem cvičení je „zvýšení úrovně vzájemné součinnosti ukrajinských a amerických jednotek a partnerských zemí NATO při plnění společných úkolů zaměřených na podporu námořní regionální bezpečnosti a zajištění stability v černomořském regionu“.

Slogan, který vadí Rusku, nakonec na ukrajinských fotbalových dresech zůstane

Evropa

Ukrajina zapojila 24 lodí, 17 letadel, 12 vrtulníků a zhruba 80 kusů vojenské techniky. Americké námořnictvo upřesnilo, že se budou procvičovat bojové operace na moři, na zemi i ve vzduchu.

USS Ross v Oděse

Ukázkou americké podpory Ukrajině je torpédoborec USS Ross, který může pojmout 56 křídlatých raket Tomahawk s doletem 1,6 tisíce kilometrů. Do přístavu v Oděse vplul již v sobotu.

„Účast USS Ross na cvičení Sea Breeze je letos reálnou demonstrací podpory Ukrajině ze strany USA, která je v současné době více nezbytná než kdy jindy,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina Kristinu Kvienovou, americkou chargé d’affaires na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám