Hlavní obsah

Rusko bude hájit vody u anektovaného Krymu všemi prostředky

Moskva

Ruské ministerstvo zahraničních věcí podle agentury TASS obvinilo Velkou Británii a Spojené státy ze snahy vyvolat konflikt. Uvedlo, že bude bránit své hranice všemi dostupnými prostředky včetně vojenské síly. Stalo se tak poté, co se Moskva tento týden důrazně ohradila proti plavbě britského torpédoborce Defender u břehů Krymu, který považuje za součást Ruska. Rusko kromě toho informovalo o zahájení armádních cvičení ve Středozemním moři.

Foto: Sergey Smolentsev, Reuters

Britský torpédoborec HMS Defender při vplutí do Černého moře

Článek

Náměstek ruského ministra zahraničních věcí Sergej Rjabkov označil tvrzení, že poloostrov vybíhající do Černého moře nepatří k Ruské federaci, za „dezinformaci”. „Kolegové ve Washingtonu a Londýně nejen že popírají realitu, ale svým jednáním se snaží situaci vyostřit a v podstatě vyvolat konflikt,” citovala Rjabkova agentura TASS. „Nejde o výsostné vody Ukrajiny, ale výsostné vody Ruské federace. Je to naše hranice. A budeme ji bránit všemi prostředky, které máme k dispozici, včetně těch vojenských,” zdůraznil Rjabkov.

Rusko vypálilo výstražné střely kvůli britskému torpédoborci u Krymu

Evropa

Moskva ukrajinský poloostrov Krym anektovala v roce 2014, Ukrajina a Západ ale tento její krok považují za protiprávní a ruské nároky na poloostrov neuznávají.

Ve středu Moskva oznámila, že ruská pohraniční stráž vypálila výstražné výstřely, když se britský torpédoborec přiblížil ke Krymu. Podle Ruska vplul Defender asi tři kilometry hluboko do ruských výsostných vod. Britské ministerstvo obrany záhy reagovalo vyjádřením, že kvůli lodi královského námořnictva žádné výstřely nepadly a že britská loď proplula výsostnými vodami Ukrajiny v souladu s mezinárodním právem.

Ve čtvrtek si ruské ministerstvo zahraničí předvolalo britskou velvyslankyni v Moskvě a tlumočilo jí důrazný nesouhlas se středečním incidentem. Pohrozilo přitom, že při opakování „podobných provokací” bude „odpovědnost za možné důsledky” plně na britské straně.

Manévry

Ruské ministerstvo obrany kromě toho v pátek oznámilo, že zahajuje společné armádní cvičení námořních a vzdušných sil ve východní části Středozemního moře, kde má Moskva u syrského pobřeží leteckou základnu. V Černém moři má pak příští týden začít velké každoroční ukrajinsko-americké námořní cvičení, tentokrát s rekordní účastí pěti tisícovek vojáků z více než tří desítek zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám