Hlavní obsah

Dánsko vyřadí své F-16 o dva roky dříve, aby je mohlo darovat Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko vyřadí svá bojová letadla F-16 z výzbroje o dva roky dříve, než předpokládal plán. Otevře se tím cesta k jejich darování Ukrajině. Původně chtěli Dánové odstavit stíhačky v roce 2027, bude to ale už v roce 2025, potvrdilo v pondělí dánské ministerstvo obrany.

Foto: Bo Amstrup, ČTK/AP

Bojový letoun F-16 na dánské letecké základně Vojens.

Článek

Úřadující ministr obrany Troels Lund Poulsen podle rozhlasové stanice DR řekl, že „dánský dar Ukrajině se blíží“. Důvodem, proč se letectvo bude moci obejít bez strojů F-16 rychleji, podle něj je, že se uspíší dodávky nejmodernějších letounů F-35.

„Můžeme stroje F-35 nasazovat a uvádět do provozu dříve, než předpokládal plán. To je také důvod, proč můžeme dříve vyřazovat F-16,“ uvedl ministr.

Dánsko nedávno oznámilo, že ve spolupráci s Nizozemskem začne na svém území cvičit ukrajinské piloty na stroje F-16. Podle Poulsena má přípravný kurz trvat šest až osm měsíců.

Dánsko má nyní ve výzbroji 43 amerických letadel F-16, z nichž 30 je v aktivní službě. Jejich nahrazování novějšími stroji typu F-35, rovněž americké produkce, by mělo začít letos na podzim a skončit v roce 2025.

V této souvislosti Poulsen nevyloučil, že první darované F-16 by Ukrajina mohla dostat dokonce už v příštím roce. V té době by Ukrajina mohla mít už několik vycvičených pilotů.

Výcvik ukrajinských pilotů na F-16 má začít v létě, pravděpodobně v Dánsku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám