Hlavní obsah

Ukončete boje a zasedněte k jednacímu stolu, vyzvalo Turecko Kyjev a Moskvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko vyzvalo Rusko a Ukrajinu k neprodlenému ukončení bojových akcí a zahájení mírových rozhovorů. Výzvu oběma stranám adresovala turecká Národní bezpečnostní rada, které předsedal prezident Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Profimedia.cz

Turecká bezpečnostní rada na středečním zasedání v Ankaře

Článek

Rada po středečním zasedání v tiskovém prohlášení uvedla, že podrobně prodiskutovala průběh války mezi Ruskem a Ukrajinou i její možné další dopady na region. Dospěla k závěru, že „eskalace napětí v Černém moři není v ničím zájmu“.

„Všem stranám byla zaslána výzva, aby bez odkladu zasedly k jednacímu stolu a válku ukončily,“ stojí dále ve sdělení.

Rada také konstatovala, že by se Moskva a Kyjev měly vrátit k dohodě o vývozu ukrajinských obilovin přes Černé moře. „Zabrání to negativním důsledkům pro země v (potravinové) nouzi a přispěje k potravinové bezpečnosti,“ uvádí se v prohlášení.

Členy turecké bezpečnostní rady jsou kromě prezidenta také ministři obrany, spravedlnosti, vnitra, zahraničních věcí a rovněž náčelník generálního štábu a velitelé pozemních, leteckých a námořních sil armády.

Turecko dosud nepřijalo žádné protiruské sankce a od počátku ruské agrese proti Ukrajině se snaží vystupovat jako prostředník mezi oběma zeměmi.

O vstupu Švédska do NATO bude turecký parlament hlasovat nejdříve v říjnu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám