Hlavní obsah

Udělejte už něco s drahým benzinem, nařídil vládě Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil vládě, aby zajistila „stabilizaci maloobchodních cen pohonných hmot a zajistila obnovení rovnováhy na trhu s palivy“. V praxi to znamená, že šéf Kremlu po ministrech chce, aby zastavili růst cen benzinu a nafty a zajistili jejich dostatek pro spotřebitele.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Vladimir Putin na středeční videokonferenci s ministry ruské vlády

Článek

Moskva už minulý týden podle agentury Reuters dočasně zakázala vývoz benzinu a nafty do všech zemí kromě „spřáteleného“ Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu a vzala na milost i Arménii. Ceny pohonných hmot na ruské komoditní burze po zavedení embarga na vývoz nejprve klesly, později se ale vrátily k růstu.

„Přijímáte opatření, ale ceny rostou. Spotřebitel potřebuje vidět výsledky,“ pokáral kabinet. „Žádám vás, abyste na dění reagovali rychleji,“ upřesnil.

Pohonné hmoty jsou v zemi stále dražší, protože zpracovatelé ropné produkty raději vyvážejí do zahraničí, kde za ně dostanou víc. Kurz rublu slábne a je to pro ně výhodné.

Podle Putina je jednou z možností úprava zdanění ropného sektoru. „Potřebujeme také užší spolupráci s firmami, aby rovněž pochopily svou odpovědnost,“ zdůraznil podle agentury TASS.

Foto: Dmitry Astakhov, ČTK/AP

Ruský premiér Michail Mišustin naslouchá prezidentovi Vadimiru Putinovi (27. září 2023)

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak ve středu Putinovi sdělil, že vláda zvažuje mimo jiné omezení takzvaného šedého exportu, tedy nákupu paliv původně určených pro domácí trh a jejich následného vývozu do zahraničí za vyšší cenu. Mezi návrhy podle něj patří i výrazné zvýšení cla na vývoz pohonných hmot přes prostředníky nebo úplný zákaz takovéhoto vývozu.

Nepříjemnost před volbami

Vývozní embargo zůstane v platnosti, dokud to bude ke stabilizaci trhu zapotřebí, uvedla podle Reuters již minulý týden Moskva. Experti předpokládají, že to bude pouze několik týdnů, do ukončení sklizně zemědělské produkce, kdy je poptávka po pohonných hmotách výrazně zvýšena.

Ruské benzinky nemají co prodávat, palivo jde na export

Zahraniční

Nedostatek paliv je obzvlášť citelný v některých zemědělských oblastech na jihu Ruska. čerpadláři si tam stěžují, že mají jen velmi nízké zásoby a téměř vše se prodá ihned po závozu. Na některých čerpacích stanicích obsluha raději tvrdí, že se čerpadlo rozbilo, než aby přiznala, že nemá naftu, napsal list Izvěstija už koncem srpna, kdy si zemědělci začali na nedostatek paliv stěžovat, protože kvůli němu nemohli ani sklízet, ani připravovat lány na další rok.

Foto: Profimedia.cz

Čerpaci stanice Lukoil na dálnici u obce Petrovskaja

Analytici soudí, že pokud se růst cen paliv nepodaří zastavit a nedostatek benzinu a nafty se prohloubí, může to být pro Kreml vzhledem k blížícím se prezidentským volbám nepříjemné, upozornila agentura Reuters.

Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě. Nedostatek pohonných hmot je v současnosti důsledkem kombinace negativních faktorů, které zahrnují údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou, růst cen ropy na světových trzích a slabý kurz rublu, jenž podporuje vývoz paliv.

Rusko udělalo mírné změny v zákazu vývozu pohonných hmot

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám