Hlavní obsah

Rusko udělalo mírné změny v zákazu vývozu pohonných hmot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská vláda schválila některé menší změny v zákazu vývozu pohonných hmot. Mimo jiné zrušila omezení pro palivo používané pro pohon lodí, které se skladuje ve speciálních nádržích na palubě. Omezení vývozu se také netýká paliva, které již ruské železnice a společnost Transněfť přijaly k vývozu před vyhlášením zákazu. S odvoláním na informace z vládního dokumentu to v pondělí uvedla agentura Reuters.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Rusko na konci minulého týdne s okamžitou platností dočasně zakázalo export benzinu a nafty do všech zemí s výjimkou čtyř bývalých sovětských republik. Jako důvod vláda uvedla snahu o stabilizaci domácího trhu.

Oznámení způsobilo růst cen nafty v Evropě vzhledem k tomu, že Rusko je důležitým vývozcem nafty na světové trhy.

Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě, v poslední době se však potýká s nedostatkem pohonných hmot. Ten je důsledkem kombinace negativních faktorů, které zahrnují údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou, růst cen ropy na světových trzích a slabý kurz rublu, jenž podporuje vývoz pohonných hmot.

Rusko zavedlo dočasná omezení na export benzinu a nafty

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám