Hlavní obsah

Učitelé v Maďarsku mají nejnižší platy v OECD, protestovaly za ně desetitisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarští učitelé mají jedny z nejnižších platů z 38 zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Pedagogové na to v zemi dlouhodobě upozorňují, v neděli se při demonstraci v Budapešti za zvýšení jejich platů a právo stávkovat podle pořadatelů sešlo 80 tisíc lidí. Situace se podle nich kvůli rekordní inflaci stala neúnosnou.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti na mostě přes Dunaj při nedělním protestu

Článek

V kategorii odpovídající druhému stupni základních škol maďarští učitelé s 15letou praxí dostávají jedny z nejnižších platů ze všech zemí OECD, v přepočtu to je průměrně 522 tisíc korun ročně, tedy asi 43 000 měsíčně.

Naopak nejlépe ve srovnání s ostatními zeměmi platí učitele v Lucembursku, ročně si při podobné praxi přijdou průměrně na více než 2,5 milionu korun, tedy asi pětkrát více než v Maďarsku. Čeští učitelé v této kategorii si ročně vydělají 707 600 korun. Ve výroční zprávě za letošek to uvádí právě OECD, která jako průměr stanovuje 1,27 milionu korun ročně.

V neděli za vyšší platy pedagogů desetitisíce z nich v Budapešti protestovaly. Na demonstraci se podle pořadatelů sešlo až 80 tisíc lidí. Učitelé argumentovali rekordní inflací dosahující v Maďarsku až 20 procent a tvrdili, že je Orbánova vláda nechala na holičkách.

Orbán vyjednal Maďarsku výjimku, dál může dovážet plyn z Ruska

Ekonomika

Demonstranti kritizovali i Orbánův vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který letos v únoru rozpoutal válku na Ukrajině. Jedním z důvodů konání bylo také připomenutí krvavého potlačení maďarského povstání z roku 1956 Sovětským svazem.

Foto: Marton Monus, Reuters

Nedělní protest v Maďarsku

Protestující z řad studentů, pedagogů i členů dalších profesí upozorňovali kromě zvýšení učitelských platů, což by podle nich vyřešilo nedostatek učitelů, i na právo stávkovat. V neděli tisíce lidí prošly mostem přes řeku Dunaj s transparenty jako „Vypadni, Orbáne“ nebo „Žádní učitelé, žádná budoucnost“, napsala agentura Reuters.

Na podporu učitelů v Budapešti protestovalo asi deset tisíc lidí už začátkem října, když bylo předtím několik učitelů za účast na předchozích protestech propuštěno.

Maďarští pedagogové začátkem října spustili kampaň „Nepotopte naše učitele“ a vyzývali k občanské neposlušnosti, která má podle nich přimět Orbánovu vládu konat.

Reklama

Výběr článků

Načítám