Hlavní obsah

U Basry zuří boje, Iráčané hlásí další zajatce

Novinky, ČTK, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/ NÁSIRÍJA

Prudké boje mezi koaličními a iráckými jednotkami se strhly v pondělí večer u jihoirácké Basry. Zpravodaj katarské televize Al-Džazíra popsal, že z dálky je vidět světlice a slyšet palbu tanků. "Srážky jsou i v oblasti letiště u města Basra, kterou se iráčtí vojáci snaží znovu obsadit," dodal. Na straně koalice jsou hlášeny další oběti na životech.

Foto: Břetislav Šťasta

Zlínský mrakodrap-cíl závodu

Článek

Boje propukly dnes večer podle rozhlasové stanice BBC i mezi spojeneckými jednotkami postupujícími na hlavní město Bagdád a iráckými silami. Irácké vedení je v dobré formě a prezident Saddám Husajn "plně kontroluje armádu a zemi", prohlásil dnes irácký vicepremiér Tárik Azíz.

Irácká armáda oznámila další zajatce

V bojích na jihu Iráku s milicí Saddámovi fidájíni, kterou řídí Saddámův syn Udaj, byli zabiti dva američtí nebo britští vojáci. V prohlášení, které bylo přečteno v irácké televizi, to oznámilo irácké vojenské velení. Saddámovi fidájíni v bojích u Basry podle komuniké také zajali jednoho nepřátelského vojáka.

První mrtvý Brit v pozemních bojích

Americká armáda dnes přiznala, že v prudkých bojích kolem města Násiríja bylo zabito nejméně deset jejích vojáků a že 12 dalších je stále pohřešováno.

Britové v pondělí oznámili jednoho zabitého britského vojáka, který přišel o život při bojích v al-Zubajr jižně od Basry. Je tak prvním Britem, který ve válce padl při pozemních bojích, hlásila britská televize Sky News. Dva další Britové jsou podle Sky News po střetech v okolí města pohřešováni. 

Basra stále bez vody

Mezinárodní výbor Červeného kříže dnes sdělil, že v dvoumilionové Basře může vzniknout humanitární krize, jestliže nebude brzy obnoveno dostatečné zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Hlavní vodárna na severním okraji města je kvůli přerušení dodávek elektřiny mimo provoz již od pátku.

Blair: čeká nás tvrdí střet s Republikánskou gardou

Britský premiér Tony Blair v pondělí řekl, že koaliční jednotky jsou asi 100 km od Bagdádu. Podle jeho slov je nutno se nyní připravit na těžké dny. "Už zanedlouho narazí na Medinskou divizi Republikánské gardy, která brání cestu do Bagdádu. To bude kritický okamžik." Koalice se snaží o co nejrychlejší dosažení metropole, aby přivodila pád režimu.

"Tisíce iráckých vojáků se vzdaly. Ještě více jich prostě odešlo z bojiště," komentoval ministerský předseda vývoj na frontách. Podle jeho slov existují ohniska odporu v jihoirácké Basře, kde bojují bezpečnostní síly oddané iráckému prezidentovi Husajnovi. "Ti, kteří jsou nejblíže Saddámovi, kladou a budou klást největší odpor."

Británie se nyní snaží vyčistit Irákem zaminované vodní cesty, aby mohla začít přisunovat humanitární pomoc do dobytého přístavu Umm Kasr na jihu země. Podle Blairových slov spojenci zajistili jihoirácká ropná pole, obsadili klíčové body na severu a na západě Iráku. Režim znovu ukázal svou podstatu, když zaminoval těžní věže a když vyslýchal zajaté americké vojáky před televizními kamerami.

Za zcela nepřijatelné Blair označil, aby Turecko poslalo své jednotky do iráckého Kurdistánu. Poznamenal, že tento postoj Západ jasně Ankaře sdělil.  

Vzpurná Násiríja konečně v amerických rukou

Velitel spojeneckých jednotek generál Tommy Franks na tiskové konferenci v Kataru v pondělí odpoledne prohlásil, že jeho oddíly vstoupily do Násiríje. "Nyní jsme tam a tam také zůstaneme," řekl.

Tuhý odpor iráckých jednotek v okolí města v neděli zastavil postup americké námořní pěchoty, která ovládla dva mosty přes řeku Eufrat. Jižně od řeky se američtí vojáci s obrněnými vozidly opevnili. Nový útok na město Američané zahájili v pondělí; navečer městem projel obrněný prapor americké námořní pěchoty, který tak otevřel již druhou trasu na sever na metropoli Bagdád, sdělila tisková agentura Reuters.

Podle reportéra AFP akce začala intenzivním bombardováním. Pozice kolem města zaujala kolona tanků Abrams a dvě kolony bojových vozidel.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyhraná bitva otevírá spojencům brány Basry

Podle aktuálních informací z jižní irácké fronty se americké námořní pěchotě podařilo po 18:00 SEČ vyhrát bitvu západně od Basry. Spojencům se již před...

Výběr článků

Načítám