Hlavní obsah

Američané bojují v ulicích Umm Kasru i v Basře

CNN, ČTK, IRNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA, UMM KASR

Těžké boje probíhají v ulicích přístavu Umm Kasr. Amaričané přitom už v pátek ohlásili dobytí města a informovali, že ve městě se brání jen osamocené slabé skupiny iráckých vojáků. Sedmdesát sedm civilních obětí a 366 zraněných si vyžádalo bombardování Basry. O město se dál bojuje. Spojenci obsadli místní rafinérii.

Foto: Josef Zajíc

Ostravská muzejní noc - Dům umění.

Článek

Přestože Američané už v pátek ohlásili, že přístav, kudy má proudit do Iráku humanitární pomoc, dobyli, vojáci 15. expediční jednotky námořní pěchoty se v neděli dostali podle britského reportéra Davida Bowdena pod iráckou palbu u velké betonové budovy v centru města a museli zaujmout obrannou pozici. Odpálili přitom dvě řízené střely. Iráčané na palbu hodinu neodpovídali, střílet začali až ve chvíli, kdy se pohnuly vpřed čtyři americké tanky Abrams a začaly střílet na budovu.

Bowden uvedl, že se velitel irácké republikánské gardy vzdal námořní pěchotě, ale irácký ministr informací Saháf tvrdí, že situace se liší od obrazu v médiích: "Iráčtí bojovníci, hrdinové od Umm Kasru, dávají lekce americkým a britským vetřelcům, dali facku těmto gangsterům a až budou utíkat, nakopou je do zadku."

Irák přisunul posily

 Podle katarské televize Al-Džazíra , která vysílala záběry z pouličních bojů, se bojuje jak na jihu, tak i na severu města. Její reportér tvrdil, že Američané požádali o další posily, protože Iráčané se pokoušejí město dobýt zpět.

Už v sobotu večer byl podle íránské agentury IRNA spatřen velký konvoj iráckých vozidel, přivážejících k městu posily. Okolí města je zaminované.

Spojenečtí velitelé přitom ještě před zahájením útoku uváděli, že se míní vyhnout bojům v ulicích, ukázalo se však, že odpor obránců byl mnohem silnější než předpokládali a jejich likvidace vyžaduje nasazení výrazně větších sil. V bojích v ulicích města se přitom výhody moderních zbraní, na které Američané sázejí, nedají uplatnit.

Masakr v Basře

Sedmdesát sedm civilních obětí a 366 zraněných si vyžádaly kontejnerové bomby použité v bombardování Basry. Spojenecká letadla zahájila letecký útok na Basru v sobotu v poledne. Nejdřív bombardovala předměstí a pak podle katarské televize Al-Džazíra začala zasahovat i objekty ve městě. Ta už v sobotu večer odvysílala záběry těl iráckých civilistů zabitých pumami.

Bylo na nich vidět dítě, jemuž výbuch utrhl zadní část hlavy. Není jasné, zda šlo o děvče nebo o chlapce. Na dalších záběrech bylo vidět ošetřované zkrvavělé civilisty. "Je to obrovské množství civilistů," řekla rozhněvaná žena Al-Džazíře. "Byl to masakr," dodala.

Na otázku, zda spojenci podnikli na město vzdušný útok, spojenecký mluvčí v sobotu v Kataru řekl: "Považujeme to za probíhající operaci a dokud neskončí, nic o ní nezveřejníme."

Irácká agentura IRNA však tvrdí, že v noci bylo město cílem těžkých náletů.

O Basru se dál bojuje

Americké a britské jednotky dobyly podle zpráv íránské agentury IRNA ropnou rafinérii v Basře. Její obránci se ji pokusili zapálit, ovšem útočící síly tomu zabránily.

Britské jednotky na jihu Iráku zjistily, jak píše Sunday Times s odvoláním na náčelníka generálního štábu sira Michaela Boyce, že skoro všechna ropná zařízení byla zaminována, nebo v nich byly nálože.

Při težkých bojích o Basru podle íránské agentury IRNA použili britské a americké jednotky proti iráckým tankům sovětské výroby T-72 protipancéřové náboje s jádrem z ochuzeného uranu.

Během dne také spojenecké síly vypálili podle informací téže agentury IRNA 20 střel na Námořní akademii v Basře. Budovu těžce poškodili. Mezi studenty propukla panika. Záchranné sbory mají situaci pod kontrolou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám