Hlavní obsah

Vyhraná bitva otevírá spojencům brány Basry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA/UMM KASR

Podle aktuálních informací z jižní irácké fronty se americké námořní pěchotě podařilo po 18:00 SEČ vyhrát bitvu západně od Basry. Spojencům se již před tím podařilo získat kontrolu nad jedním mostem a letištěm. Další postup však komplikuje odhodlaná obrana města dělostřeleckou palbou a střelbou z těžkých zbraní.

Foto: HZS MSK

Požár podkroví v Bohušově na Bruntálsku

Článek

Aktuální vývoj z bojů o Basru svědčí o tom, že irácké jednotky mohou svádět s lépe vybaveným spojeneckými vojsky vyrovnané partie. Dřívější informace totiž střídavě oznamovaly získání a posléze opětovnou ztrátu kontroly nad tímto druhým největším iráckým městem. Při postupu na Basru provázela americké a britské jednotky silná dělostřelecká palba, kterou se snažily likvidovat americké vrtulníky typu Cobra.

Situaci však komplikuje rovněž hustý dým z hořících ropných produktů v příkopech a z ropných vrtů. Televizní stanice Fox News informovala nejméně o devíti ropných vrtech v plamenech. Američtí a britští vojáci se do blízkosti Basry přesunuli v odpoledních hodinách a obsadili letiště i několik mostů. Irácké ozbrojené síly patřící pravděpodobně k některé z elitních jednotek iráckého vůdce Saddáma Husajna se však brání s pomocí dělostřelectva a těžkých kulometů. "Docela slušně se brání," prohlásil důstojník americké námořní pěchoty Eric Gentrup na adresu iráckých vojáků.

Podle dřívějšího prohlášení britského vojenského mluvčího Chrise Vernona spojenecké jednotky nechtěli Basru vzít přímým útokem: "Vojenští velitelé nebudou dávat rozkaz k boji v ulicích měst, pokud to nebude nezbytně nutné," prohlásil Vernon. V případě Basry budou raději rozpouštět odpor iráckých jednotek letáky a telefonáty a přesvědčovat vojenské i civilní představitele ke kapitulaci. To však byla dopolední situace.

Katarská televize Al-Džazíra uvedla, že v bojích o Basru zahynulo 50 lidí, ale nedokázala říci, zda jen vojáci či i civilisté. Byly už zasaženy objekty v centru města. Podle místních zdravotnických zdrojů si útok vyžádal také mnoho raněných.  

O Umm Kasr se dál bojuje

Klíčový irácký přístav Umm Kasr, kudy má proudit do Iráku humanitární pomoc, mají spojenecké jednotky jen pod částečnou kontrolou. I nadále se ve městě drží několik ohnisek odporu. Velitel 15. expediční jednotky amerického námořnictva plukovník Thomas Waldhauser přiznal: "Narazili jsme na odpor. Nebude to tak rychlé, jak bychom chtěli,"  Podle Waldhausera kladou jednotlivé irácké špatně vyzbrojené jednotky, mnohé v civilních šatech, stále odpor, ale jsou buď vytlačovány, nebo se dávají na útěk. Při bojích bylo podle něj zajato na 450 Iráčanů. Podle iráckého ministra informací Muhammada Saháfa však jde jen o civilisty.

Američané tak potvrdili zprávy BBC, že o město se stále bojuje, přitom americký ministr obrany Donald Rumsfeld už v pátek tvrdil, že Umm Kasr je pod ´úplnou kontrolou spojenců. Vojáci v něm dokonce vztyčili vlajku USA. 

Divize se nevzdala

Osmitisícová irácká 51. mechanizovaná divize, která se měla v pátek  vzdát,  byla nasazena při obraně Basry. Američtí vojenští představitelé tvrdili, že se námořní pěchotě postupující pouští na jihu Iráku směrem na hlavní město Bagdád vzdal její velitel 51. mechanizované divize irácké armády i jeho zástupce.  Mluvčí irácké armády oznámil ráno: "Jednapadesátá divize stále rozhodně a odvážně bojuje proti invazním jednotkám a způsobuje nepříteli velmi vážné ztráty."

"Raději bychom dosáhli úspěchu vyjednáváním než vojenskými svaly. Je tam nějaký kontakt, ale zatím o něm nemohu hovořit," řekl mluvčí velitelství vojenské operace v Kataru Al Lockwood.

Irácké zdroje popíraly i další úspěchy

Irácký ministr informací Saháf popírá i další americké úspěchy. Spojencům se prý nepodařilo obsadit ani dvě letecké základny H2 a H3 na západě země, ze kterých by mohly být odpáleny rakety Scud na Izrael, ani polostrov Fáo. Přitom plukovník Steve Cox, velitel 40. britského přepadového oddílu, ohlásil v pátek dobytí poloostrova Fáo, které zajistilo koalici kontrolu nad terminály hlavních iráckých ropovodů.  Saháf naopak hovořil o tom, že spojenci utrpěli ztráty. Iráčané jim zničili několik tanků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám