Hlavní obsah

Erdogan se po zdravotní indispozici poprvé objevil na veřejnosti. Rovnou představil astronauta

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v sobotu poprvé objevil na veřejnosti poté, co musel kvůli zdravotním problémům na tři dny zrušit program během předvolební prezidentské kampaně. Osobně se zúčastnil leteckého veletrhu na bývalém Atatürkově letišti v Istanbulu.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Turecký prezident Tayyip Erdogan na archivním snímku

Článek

Erdogan na veletrh Teknofest dorazil společně s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem a libyjským premiérem Abdalem Hamídem Dbaíbou. Erdogan měl na sobě červenou leteckou bundu a při proslovu k davům na festivalu vypadal v pevném zdraví, píše agentura AP. Podle agentury AFP byl stále pobledlý.

Turecký prezident musel na několik dní zrušit svůj program kvůli střevní infekci. Ta se projevila v úterý během živého rozhovoru v televizi, který se musel kvůli Erdoganově indispozici přerušit. Vzápětí na radu lékařů zrušil svůj další program. Média spekulovala, že Erdogan prodělal infarkt.

Turecko vyšle prvního astronauta, oznámil

Na veletrhu oznámil, že Turecko letos vyšle svého prvního astronauta k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jako historicky první turecký astronaut byl vybrán třiačtyřicetiletý armádní pilot Alper Gezeravci. Na ISS má strávit dva týdny.

„Náš astronaut provede během své mise 13 různých experimentů připravených zdejšími respektovanými univerzitami a výzkumnými institucemi,“ řekl Erdogan. Gezeravciho popsal jako hrdinného tureckého pilota, který v armádě dosáhl značných úspěchů.

Turecko čekají za dva týdny parlamentní a prezidentské volby, v nichž devětašedesátiletý Erdogan obhajuje křeslo hlavy státu. Poprvé po dvou desítkách let proti němu stojí soupeř, který má reálnou šanci jej porazit – kandidát opozice Kemal Kiliçdaroglu.

Erdoganův mluvčí kategoricky popírá zvěsti o infarktu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám