Hlavní obsah

Turecký ministr: Lodě s tureckými vlajkami budou obilí z Ukrajiny vozit dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodě plující pod tureckou vlajkou budou nadále vyvážet zemědělské komodity z Ukrajiny, uvedl v úterý podle agentury TASS turecký ministr obrany. Rusko po víkendovém útoku na svou základnu v Sevastopolu oznámilo pozastavení dohod o bezpečných koridorech pro přepravu obilí přes Černé moře. V úterý spolu o vývozu obilí mluvili po telefonu ruský a turecký prezident.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Nákladní lodě v Černém moři

Článek

Z ukrajinských přístavů v úterý kolem poledne místního času vypluly další tři lodě s nákladem zemědělských produktů, informovala agentura Reuters. Odvolává se na Společné koordinační centrum (JCC), které zaštiťuje plavbu lodí převážejících obilí a další potraviny přes Černé moře.

Už v pondělí opustilo ukrajinské přístavy 12 plavidel, přestože Rusko o víkendu oznámilo, že pozastavuje účast v dohodě, která i přes ruskou agresi vůči Ukrajině v létě umožnila obnovit zastavený export obilí. Na středu ale JCC už neplánuje žádný další pohyb lodí v rámci dohody.

Putin se diví, že s ním Ukrajinci nechtějí jednat

Válka na Ukrajině

Pokračující vývoz obilí z Ukrajiny se snaží Kyjev zajistit společně s Tureckem a OSN, které se také podílejí na chodu koordinačního centra sídlícího v Istanbulu. Centrum v úterý uvedlo, že s plavbou tří dnes vypravených lodí souhlasili ukrajinská a turecká delegace a také zástupci OSN a že ruská delegace o ní byla informována.

Turecký ministr obrany v úterý před novináři podle agentury TASS prohlásil, že lodě plující pod tureckou vlajkou budou nadále vyvážet zemědělské komodity z Ukrajiny, nehledě na to, že Rusko svou účast v obilné dohodě pozastavilo.

„Lodě, které vypluly z ukrajinských přístavů a jsou na moři, pokračují v plavbě. Nejsou problémy s vyplutím lodí s tureckými vlajkami. Budou nadále vyplouvat,“ zdůraznil ministr Halusi Akar podle TASS. Současně uvedl, že Ankara se zasazuje o to, aby začal vývoz ruského obilí a hnojiv z ruských přístavů.

Turci vyjednávají s Rusy i Ukrajinci

Agentura Reuters uvedla, že ministři obrany Turecka a Ruska, Halusi Akar a Sergej Šojgu, spolu v úterý znovu telefonicky hovořili o obilné dohodě. Předchozí telefonát se odehrál v pondělí. Akar podle TASS také hovořil s ukrajinským ministrem obrany Oleksijem Reznikovem, kterému tlumočil ruské výhrady v souvislosti s útokem na sevastopolskou základnu ruské Černomořské flotily a od něhož uslyšel ukrajinskou reakci.

V telefonátu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem řekl v úterý ruský prezident Vladimir Putin, že Rusko podmiňuje návrat k dohodě o bezpečných námořních koridorech podrobným vyšetřením víkendového útoku, který podle Moskvy provedla Ukrajina. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan Putinovi řekl, že Turecko hledá způsoby, jak vyřešit problémy kolem dohody. O situaci má turecký prezident jednat i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Koordinátor OSN pro černomořskou obilnou iniciativu Amir Abdulla pokračuje ve vyjednávání se všemi smluvními stranami a snaží se je přimět k návratu k plné účasti na obilné iniciativě, sdělilo koordinační centrum. Odpoledne pak oznámilo, že se delegace Ukrajiny, Turecka a OSN dohodly, že na středu nebudou plánovat žádný další pohyb lodí v rámci dohody o bezpečných koridorech. V úterý inspektoři OSN a Turecka zkontrolovali 36 lodí, které dohody využily.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v úterý uvedl, že aby mohl vývoz pokračovat, musejí být vyřešeny určité problémy. Připomněl v této souvislosti problém s vývozem ruského obilí a hnojiv. Rusko už v minulých měsících obilnou dohodu kritizovalo a tvrdilo, že její část týkající se usnadnění exportu ruských hnojiv a potravin se nedodržovala. V sobotu pak oznámilo, že účast pozastavuje kvůli útoku, který podle něj Ukrajina provedla na ruskou Černomořskou flotilu v přístavu Sevastopol.

Rusko uzavřelo koridor v Černém moři

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám