Hlavní obsah

Rusko uzavřelo koridor v Černém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské námořnictvo zcela uzavřelo takzvaný obilný koridor v Černém moři, který na základě dohody umožňoval vyvážet ukrajinské obilí do světa. V pondělí večer to oznámily agentura TASS a stanice RT.com.

Foto: Profimedia.cz

Loď s ukrajinským obilím. Ilustrační foto

Článek

Ukrajinci koridor, který umožňoval export obilí a dalších zemědělských produktů, podle Moskvy zneužívali k útokům a provokacím Rusů.

„Jakýkoliv průplav koridorem zřízeným na základě dohody o vývozu obilí bude zastaven, dokud se nevyjasní situace okolo ukrajinských teroristických útoků na civilní a vojenské lodě v Sevastopolu,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Odkazovalo na sobotní útok dronů proti ruské Černomořské flotile v Sevastopolu na anektovaném Krymu. Ruské ministerstvo akci označilo za „teroristický útok“ a tvrdí, že k němu byly zneužity civilní lodě nacházející se v koridoru.

U Sevastopolu útočil roj dronů a dosud neznámých plavidel bez posádky

Válka na Ukrajině

Koridor byl dohodnut letos v létě v rámci dohody umožňující vývoz obilí a dalších zemědělských plodin z ukrajinských černomořských přístavů zablokovaných po ruské invazi na Ukrajinu. Moskva tvrdí, že plavba je nepřípustná, protože koridor využil Kyjev k bojové akci proti Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám