Hlavní obsah

Turecko roztrpčilo Ameriku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecká vláda nepředloží v nejbližší době parlamentu nový návrh opatření, jež by umožnilo USA v Turecku rozmístit 62 tisíc vojáků a použít zemi jako základnu pro případný útok na Irák. Rozhodla se tak na svém mimořádném zasedání poté, co parlament první návrh odmítl. Její postup je překvapivý, očekávalo se, že s novým návrhem přijde tento týden.

Článek

"Jsme skutečně roztrpčeni. Konzultujeme s tureckou vládou další kroky, a to v duchu silného přátelství a strategického partnerství mezi našimi státy," řekl dnes nejmenovaný americký představitel.

Turecký parlament proti

V sobotu podobný návrh neprošel. Pro opatření byli 264 poslanci, proti 251 přičemž 19 se hlasování zdrželo. Původně bylo proto ohlášeno, že parlament s rozmístěním souhlasí, což ovšem okamžitě napadla turecká hlavní opoziční Republikánská lidová strana, protože pro návrh nehlasovala nadpoloviční většina z přítomných 534 poslanců. Návrh na umístění amerických vojáků v Turecku tedy neprošel.

Turecký premiér Abdullah Gul po hlasování řekl, že turecká vláda a celá země se ocitla v kritické situaci. V neděli vyjádřil přesvědčení, že sobotní odmítnutí rozmístění amerických vojáků v Turecku nezhorší tradičně dobré vztahy Ankary s Washingtonem. "Turecko-americké vztahy jsou vztahy přátelské a strategické. Nezávisejí na jednom hlasování. Budou samozřejmě pokračovat," řekl turecký premiér novinářům 

Turecký parlament byl pod tlakem

Spojené státy, které potřebují Turecko pro případné otevření druhé severní fronty, na svého spojence v NATO tlačí. Nabídly mu šestimiliardovou ekonomickou pomoc, aby rozptýlily obavy, že válka může rozložit turecké hospodářství. Současně přislíbily, že Turecko bude hrát určitou roli nejen ve válce, ale i v poválečném Iráku.

Hlasování na ožehavé téma bylo na sobotu odloženo ze čtvrtka. Poslanci byli pod tlakem veřejnosti. Již dopoledne vyšly do ulic Ankary desetitisíce lidí, které se snažily poslance přesvědčit, aby USA nevyhověli.Lidé v ulicích skandovali například "Ne válce, nenechte lidi umírat!" Policie proti nim postavila čtyři tisíce mužů a obrněné transportéry.

Komplikace pro Američany

Bez tureckého zázemí pro otevření severní fronty v případě války  bude armáda USA stále s to dobýt Bagdád, ale bude to pro ni těžší. Americké plány pro válku s Irákem počítají s útokem ze dvou směrů, z Kuvajtu na jihu a z Turecka na severu. Takový postup komplikuje Iráčanům plánování obrany a usnadňuje Američanům logistické otázky, soudí odborníci.

Analytik Anthony Cordesman ze Střediska pro strategická a mezinárodní studia varoval, že celá operace bude bez Turecka složitější, a to i při poválečném udržování míru v Iráku: "Můžeme to provést, ale (bez Turecka) to zvyšuje riziko, jak před bojem, tak při něm a po něm."

Síly USA mohou v případě, že nebudou mít k dispozici turecké území, létat přímo do severního Iráku z Kuvajtu i odjinud. Namísto těžce vyzbrojené 4. pozemní armády by však asi použily lehčí 101. výsadkovou divizi leteckých mobilních sil.

Turecko varuje Irák

Turecký premiér Abdullah Gul současně varoval zároveň Bagdád, že by udělal chybu, kdyby se rozhodnutí tureckého parlamentu snažil nějak zneužít: "Irácké vedení sníží naději na mír, pokud si špatně vyloží situaci a bude se snažit zneužít rozhodnutí parlamentu k odkladu plnění rezolucí OSN."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám