Hlavní obsah

Turecko přestalo Rusům vydávat turistická povolení k pobytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko přestalo od pondělí vydávat Rusům turistická povolení k pobytu, která je opravňují setrvat v zemi nejméně rok, píše deník The Moscow Times. Stalo se to už potřetí během letošního roku a lidé se potýkají s velkými problémy, píše deník.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Istanbul. Ilustrační foto

Článek

Ti, kteří podali žádost, předložili dokumenty a měli absolvovat pohovory na tamějších úřadech pro záležitosti cizinců (SEC), mají zrušené termíny schůzek. Těm, kteří si přišli pro povolení k pobytu, nejsou vydána, píše server deníku.

„Od pondělí se náhle zpřísnila pravidla. Pro podání žádosti o povolení k pobytu najednou požadovali také potvrzení o tom, že pracuji na dálku. Lidé se o tom dozvěděli až na místě. Musel jsem schůzku zrušit a shánět papíry,“ uvedl Rus, který žije ve Fethiye.

„Mně i mé ženě odmítli dát povolení k pobytu s formulací ‚nejistota záměrů zůstat v zemi‘, bylo by lepší, kdyby nám to zamítli hned na začátku, a ne nyní, když jsme si pronajali byt na celý rok,“ popisuje další Rus. Podle něj dopadli stejně i další Rusové.

Turecko si mnoho Rusů vybralo k pobytu právě proto, že získat povolení k pobytu bylo velmi jednoduché. V podstatě byl zapotřebí jen doklad o příjmu a notářsky ověřená smlouva o dlouhodobém, minimálně šestiměsíčním, nájmu bydlení.

Jak to bude s vydáváním povolení pro Rusy, kteří v Turecku vlastní nemovitosti, zatím není jasné.

Bez víza mohou Rusové strávit v Turecku 60 dní během šesti měsíců.

Podle tureckých statistiků se v září stali Rusové hlavními kupci tureckých nemovitostí. Obyvatelé Antalye na podzim protestovali proti prodejům nemovitostí Rusům a Ukrajincům a prostřednictvím petice požadovali jejich zastavení. Turci byli rozezleni, že kvůli prodejům Rusům a Ukrajincům se ceny nemovitostí zvýšily pětinásobně. V zemi je ovšem také velká inflace, vyšší než 80 procent.

Od poloviny letošního roku začal počet zamítnutí povolení k pobytu v Turecku růst pro občany všech zemí, tvrdí „vízový poradce“, který pomáhá klientům s registrací tohoto dokumentu. Důvodem je obrovský příliv cizinců, se kterým nejsou všichni v zemi spokojeni, řekl. „Mnoho lidí využilo turistické vízum k trvalému pobytu v Turecku a měli jsme informace, že vláda plánuje změnit postup jeho vydávání, rozšířit seznam požadovaných dokumentů a vyžadovat pracovní vízum k získání povolení k pobytu,“ říká.

Turecké úřady se oficiálně k situaci nevyjádřily. Zaměstnanec turecké diplomatické mise v Moskvě doporučil počkat několik dní, dokud nebude vyjasněna situace.

Turecko stále blokuje vstup Finska a Švédska do NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám