Hlavní obsah

Tuniský prezident rozpustil nezávislou radu, která má jmenovat soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Tuniský prezident Kaís Saíd rozpustil Nejvyšší radu soudnictví (CSM), což je nezávislý orgán, který jmenuje soudce a dohlíží na správné fungování justice. Prezident radu obvinil z podjatosti, korupce a posluhování politickým zájmům. Saídovo rozhodnutí, zveřejněné v noci na dnešek formou videa, označil předseda CSM za nelegální. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana (v brýlích) po příletu do Tuniska uvítal prezident Kais Sajíd.

Článek

Saíd už před několika týdny pravomoci CSM výrazně omezil, orgán je podle něj přežitkem minulosti. Podle pozorovatelů se dnešní rozhodnutí zaměřuje na umírněné islamisty ze Strany obnovy (an-Nahda), která je Saídovým hlavním oponentem, píše agentura AFP.

„Místa a nominace v této radě se prodávají a určují podle příslušnosti,“ uvedl Saíd. „Neumíte si představit, kolik peněz někteří soudci dostali; miliardy a miliardy,“ pokračoval. „Soudci CSM nepatří tam, kde sedí, ale na lavici obžalovaných,“ dodal.

Prezident radu viní z toho, že cíleně zdržuje vyšetřování některých kauz, včetně vražd stoupenců levice z roku 2013. Jedna z nich se stala přesně před devíti lety, 6. února. Do ulic tuniských měst jsou na dnešek svolána setkání k uctění památky těchto obětí. Účastníci zároveň žádají rychlé došetření kauz a potrestání viníků.

Tuniský prezident prodloužil odstavení parlamentu

Svět

K protestům se chystají i Saídovi stoupenci, chtějí demonstrovat proti CSM. Saíd 25. července pozastavil činnost parlamentu, odvolal premiéra a ujal se řízení exekutivy. Jeho oponenti postup označují za puč.

Saíd svůj postup odůvodňoval tím, že chce vyřešit vážné ekonomické problémy, s nimiž se Tunisané potýkají, a také politickou stagnaci v zemi. Saíd později jmenoval vládu, přesto rozhoduje pomocí dekretů. V prosinci slíbil, že v létě uspořádá referendum o ústavě a v prosinci parlamentní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám