Hlavní obsah

Trumpův účet za základny: „Náklady plus padesát procent“

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena za přítomnost amerických vojáků a jejich základny může v budoucnu přijít spojence o moc dráž. Byla by součtem nákladů a ještě 50 procent navíc. Tento krajní plán je podle agentury Bloomberg na neformálním seznamu prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump nazývá tento vzorec ‚cena plus 50‘ a spojenci na něj pohlížejí jako na vyděračský,“ poznamenal deník The Washington Post (WP). Prezident vyslovil svůj nápad v uplynulých měsících a mluvilo se o něm údajně už při jednání s jedním spojencem.

Jde o pokračování Trumpova tlaku, aby spojenci dávali na obranu víc. Jižní Korea v únoru kývla na osmiprocentní zvýšení svého podílu, respektive na 925 milionů dolarů (21,1 mld. Kč). Japonsko platí přes čtyři miliardy dolarů.

Bývalí i současní vládní činitelé se podle listu WP shodují, že Trump má na mušce zejména Německo, které často veřejně kritizuje.

Berlín kompenzuje náklady základen v Ramsteinu a Landstuhlu stavbou infrastruktury i odpuštěním cel a daní personálu USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám