Hlavní obsah

Trumpův syn u soudu o podvodech křičel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Eric Trump, druhý syn amerického exprezidenta, reagoval rozzlobeně, když ho u soudu grilovali kvůli finančním výkazům jeho otce Donalda, protože tvrdil, že o dokumentech, které jsou jádrem procesu s rodinnou firmou kvůli občanskoprávnímu podvodu za 250 milionů dolarů ( 5, 7 miliardy korun), ví jen málo.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Erika, syna bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho spoluobžalovaného, vyslýchá prokurátor Andrew Amer

Článek

Rozhodně popřel, že by měl „cokoli společného“ s dokumenty Trump Organization, které podle newyorského vrchního návladního podvodně nafoukly majetek Trumpových.

Když mu předložili deset let staré e-maily, které podle žalobců jeho tvrzení vyvracejí, odpověděl: „Myslím, že mi v té době bylo 26 let, nevzpomínám si… a nevěděl jsem o tom, dokud tento případ nevyšel najevo.“

Prokurátoři tlačili podle listu The Telegraph na Erika Trumpa v této věci hodinu, než konečně vybuchl a jeho hlas se zvýšil, když sarkasticky odpověděl: „Jsme významná organizace, obrovská realitní organizace. Ano, určitě vím, že máme finanční výkazy. Rozhodně.“

Trump dostal pokutu 10 tisíc dolarů. Jeho náhlý odchod od soudu zaskočil i ochranku

Amerika

Nadále však trvá na tom, že se nijak nepodílel na sestavování otcových finančních výkazů, které sloužily k zajištění úvěrů a pojistných smluv pro rodinnou firmu.

Prokurátor: Výkazy sestavoval

Prokurátor Andrew Amer se snažil prokázat, že Eric Trump o výkazech nejen věděl, ale že se na jejich sestavování podílel. Konfrontoval ho s e-mailem ze srpna 2013, který obdržel od jednoho z úředníků společnosti a v němž se uvádí: „Ahoj Eriku, pracuji na ročním finančním výkazu tvého otce.“

„Konkrétně uvádí, že potřebuje informace k práci na vašem finančním výkazu, že?“ naléhal Armer.

Následovala napjatá výměna názorů mezi žalobcem a Amerem, velmi podobná těm s Donaldem mladším, který před manhattanským soudem vypovídal o několik hodin dříve. Donald jr. opakovaně zdůraznil, že se spoléhal na účetní, kteří ručili za informace, jež podepsal, aby se mohly dostat k věřitelům Trump Organization.

Trump je u soudu v New Yorku. Soudce už rozhodl, že zveličoval svůj majetek

Amerika

Prokurátorka Colleen Fahertyová se zeptala: „Podnikl jste vy sám nějaké konkrétní kroky, abyste se ujistil o informacích, které jste osvědčoval?“ Donald ml. odpověděl: „Spoléhal jsem se na znalce.“

Na podobné otázky týkající se řady dokumentů, které podepsal, odpověděl žertem: „Opláchnout se a zase to zopakovat.“

Žalobu na Trumpa a jeho syny Donalda juniora a Erika podala v září 2022 Letitia Jamesová, vrchní prokurátorka státu New York. Podle ní poskytli bankám a pojišťovnám „hrubě nadsazené“ informace majetku, aby si zajistili úvěry a pojistné krytí. Exprezident i synové to popírají.

Exprezident: Ubližují mým dětem

Donald Trump, který má vypovídat v pondělí, vynechal vystoupení svých synů, aby uspořádal akci v Texasu, který považuje za jednu z bašt v neúnavném úsilí o znovuzískání Bílého domu v roce 2024.

Na sociálních sítích si však rozzlobeně postěžoval, že soudce „ubližuje mým velmi hodným dětem“. „Je tak smutné vidět, jak jsou moji synové pronásledováni v rámci politického honu na čarodějnice,“ posteskl si.

Dcera Ivanka Trumpová se před soud dostaví ve středu poté, kdy její právník neúspěšně zpochybňoval, zda má soud nad dcerou bývalého prezidenta pravomoc, protože od roku 2017 v New Yorku nežije ani nepracuje.

Soud obvinil Huntera Bidena ze tří zločinů

Amerika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám