Hlavní obsah

Trump dostal pokutu 10 tisíc dolarů. Jeho náhlý odchod od soudu zaskočil i ochranku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorský soudce udělil ve středu pokutu 10 000 dolarů (asi 233 000 korun) bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi za slovní útok na zaměstnance soudu. Jde už o druhou pokutu, kterou Trump dostal za porušení soudního nařízení, podle něhož nesmí - v zájmu jejich bezpečnosti - veřejně hanit zaměstnance soudu. Náhlý odchod rozčileného exprezidenta ze soudní síně zaskočil jeho právníky i ochranku.

Soud je zaujatý, stěžuje si Donald TrumpVideo: Reuters

 
Článek

Incident je součástí Trumpovy kauzy ohledně údajných majetkových podvodů. Trump před udělením pokuty při rozmluvě s novináři řekl, že „tohoto soudce považuje za velmi stranického, stejně jako toho člověka, který sedí po jeho boku, možná ještě více stranického než on“.

Soudce Arthur Engoron při středečním slyšení Trumpa neočekávaně předvolal jako svědka a zeptal se ho, o kom s novináři mluvil, načež Trump odvětil: „O vás a Cohenovi.“ Michael Cohen je Trumpův bývalý osobní právník, který v kauze figuruje jako svědek.

Foto: Jeenah Moon, Reuters

Americký exprezident Donald Trump u soudu

Soudce Engoron nicméně naznačil, že je přesvědčený, že Trump hovořil o soudní asistentce Allison Greenfieldové, která v síni sedí přímo vedle soudce a kterou Trump hanil už v minulosti.

Za to už dostal pokutu 5000 dolarů (zhruba 117 tisíc korun). Engoron po Trumpově svědectví uvedl, že exprezidenta jako svědka „shledává nevěrohodným“. „Nechci, aby někdo skončil zabitý,“ dodal ve zdůvodnění, proč udělil Trumpovi pokutu za slovní útok.

Foto: Mike Segar, Reuters

Trumpův bývalý právník Michael Cohen před soudní budovou

„Brunátný a rozzlobeně vyhlížející Trump vyrazil ze soudní síně asi o 45 minut později poté, co Engoron zamítl návrh jeho právníků,“ informoval web stanice NBC News s tím, že exprezidentovi právníci s odkazem na Cohenovu výpověď argumentovali, že Trump svému někdejšímu právníkovi výslovně nenařídil, aby manipuloval s hodnotou svého majetku, a žádali, aby soudce v tomto smyslu odmítl předchozí tvrzení prokuratury.

„Zdálo se, že Trumpův náhlý odchod překvapil i jeho vlastní právníky a agenty tajné služby USA, kteří utíkali za ním,“ popsal server.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Soudce Engoron a Trump na soudní kresbě

Trump se v New Yorku u soudu brání obvinění prokuratury v čele se státní zástupkyní Letitiou Jamesovou, podle které bývalý prezident a jeho rodinná firma podváděli banky či pojišťovny zveličováním hodnoty svých nemovitostí.

Soudce Engoron už v přípravné fázi procesu na konci září uznal klíčové obvinění, když rozhodl, že exprezident se podvodu dopustil. Trump se proti rozhodnutí odvolal. Soudce má nyní na stole několik dalších tvrzení prokuratury, přičemž konečný verdikt se čeká nejpozději v prosinci.

Engoron minulý týden uvedl, že pokud Trump jeho nařízení o útocích a komentářích na zaměstnance soudu poruší opětovaně, zváží jeho uvěznění, píše Politico.

Trump je u soudu v New Yorku. Soudce už rozhodl, že zveličoval svůj majetek

Amerika

Vyšetřovatelé chtějí soudně omezit Trumpovy útočné výroky v kauze kolem prezidentských voleb

Amerika

Reklama

Související témata:
Michael Cohen

Výběr článků

Načítám