Hlavní obsah

Trump je u soudu v New Yorku. Soudce už rozhodl, že zveličoval svůj majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump znovu stanul před soudem. V New Yorku se zúčastnil zahájení procesu ve věci občanskoprávní žaloby, která jej viní z toho, že masivně manipuloval s odhadovanou hodnotu svých nemovitostí a dalšího majetku. Soudce Arthur Engoron už minulý týden rozhodl, že zveličoval svůj majetek. Trump označil obvinění za „podvodná“.

Donald Trump přijel k soudu v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

„Toto je pokračování největšího politického honu na čarodějnice všech dob,“ řekl podle stanice ABC v pondělí Trump reportérům před soudní síní. Dodal, že se cítí nevinný ve všech bodech obvinění. Jeho právníci označili proces za „narušení voleb“, s tím, že demokraté justici využívají, aby republikánskému exprezidentovi zabránili ve snaze vrátit se v roce 2024 do Bílého domu.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Donald Trump u soudu v New Yorku

„Bez ohledu na to, jak mocní jste, bez ohledu na to, kolik peněz si myslíte, že máte, nikdo nestojí nad zákonem,“ vzkázala naopak v pondělí newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová.

Podle prokuratury se Trumpovi zhruba deset let systematicky dopouštěli „podvodů a zkreslování“ ohledně hodnoty svého jmění, aby si zajistili výhodnější podmínky úvěrů či pojištění a zároveň snížili daňovou zátěž.

Trump veškerá pochybení odmítá, přičemž jeho právní tým jej vykreslil jako „mistra v hledání hodnoty tam, kde ji jiní nevidí“, s tím, že údajné manipulace s hodnotou majetku jsou ve skutečnosti dokladem jeho obchodních dovedností.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Donald Trump u soudu v New Yorku

V žalobě se mimo jiné tvrdí, že Trump ocenil své soukromé sídlo Mar-a-Lago na Floridě až na 739 milionů dolarů (asi 17 miliard korun), což představuje více než desetinásobek rozumného odhadu jeho hodnoty. Trumpovo ocenění soukromého klubu a rezidence vychází z představy, že by nyní soukromá nemovitost mohla být rozvíjena pro bytové účely, ačkoli podmínky smlouvy to zakazují, uvedla Jamesová.

Jamesová podala v září 2022 žalobu, v níž viní Trumpa, jeho nejstarší syny, společnost Trump Organization a několik předních manažerů z „obřího podvodu“ při oceňování majetku s cílem získávat lepší podmínky při vyjednávání bankovních úvěrů či pojištění.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Prokurátorka Letitia Jamesová

Podle prokurátorky Trump v ročních finančních výkazech předkládaných bankám a pojišťovnám nadsadil své čisté jmění až o 3,6 miliardy dolarů (přes 83 miliard korun).

Žaloba pro Trumpa žádá mimo jiné pokutu nejméně 250 milionů dolarů (5,7 miliardy korun) a zákaz podnikání v New Yorku pro něj a jeho syny Donalda mladšího a Erika.

Soudce Engoron už minulý týden rozhodl, že Trumpovy firmy lhaly v ročních výkazech a zajišťovaly si tím nižší úroky a nižší pojistky, uvedla AP. „Překročilo to čáru a porušil tím zákon,“ konstatoval soudce. Odmítl Trumpovo tvrzení, že to, že odmítl odpovědnost za finanční zprávy firem, ho zbavuje viny.

Čtyři další obvinění

Bude-li v odvolacím řízení potvrzen verdikt soudce z minulého týdne, bude také zřejmě převedena kontrola nad některými Trumpovými společnostmi na soudem jmenovaného správce a sám Trump může být nucen vzdát se některých cenných newyorských nemovitostí, jako jsou Trump Tower, kancelářská budova na Wall Street, sídlo na předměstí New Yorku a golfová hřiště, napsala agentura AP. Trump tento verdikt označil za „trest smrti pro firmy“.

Probíhající občanskoprávní žaloba nemá spojitost se čtyřmi dalšími obviněními z trestných činů, jimž Trump, který se hodlá v prezidentských volbách v příštím roce znovu ucházet o Bílý dům, v současnosti čelí. Exprezident byl letos obviněn mimo jiné ze spiknutí s cílem zvrátit svou prohru ve volbách v roce 2020 či z neoprávněného hromadění tajných dokumentů.

Americká ústava přitom výslovně nezakazuje kandidovat na prezidenta USA ani trestně stíhaným lidem. V historii se to také stalo, byť nikdy nešlo o favority voleb. Teoreticky by tak zřejmě prezident mohl vykonávat svou funkci i z vězení.

Trump podváděl, rozhodl soud

Amerika

Mezi soudy a kampaní. Trumpův klíčový proces se kryje s hlavním dnem primárek

Volby USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám