Hlavní obsah

Trump s Putinem se vzájemně zvou na návštěvu, termíny cest chybějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump opakovaně zval během nedávného telefonického rozhovoru svého ruského kolegu Vladimira Putina do Bílého domu, prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v rozhovoru pro agenturu Ria Novosti. Putin mu na oplátku nabídl návštěvu Moskvy.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Donald Trump

Článek

Konkrétní termín možné Putinovy cesty do Washingtonu zatím není stanoven. Rusko nadále od Trumpa očekává konkrétnější návrhy k Putinově návštěvě, dodal Lavrov.

„Nechceme být dotěrní a nezdvořilí, ale vzhledem k tomu, že prezident Trump učinil tento návrh (pozvání Putina do Washingtonu - pozn. red.), předpokládáme, že americká strana bude konkrétnější a cestu bude specifikovat,“ řekl Lavrov.

Trump se podle Lavrova během zmíněného telefonátu k Putinově možnému přijetí v Bílém domě opakovaně vracel a rovněž zmínil, že by rád navštívil Moskvu. „Trump po tomto telefonickém rozhovoru několikrát psal ve tweetech, ale i mluvil o potřebě řešit problémy s Ruskem, že chce mít dobré vztahy s Ruskem,“ uvedl Lavrov.

Putin je na setkání s americkým protějškem připravený, dodal šéf ruské diplomacie.

Lavrov se zmínil i o nadcházejícím jednání Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, které by se mělo konat na zatím neupřesněném místě koncem května nebo začátkem června. Spekulovalo se, že by se jednání mohlo odehrát buď v Moskvě, nebo na jiném místě Ruska. To ale Lavrov vyloučil. Rusko se podle něj takovou nabídku nechystá Trumpovi navrhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám