Hlavní obsah

Trump je opět u republikánů favoritem, DeSantis slábne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší šanci na prezidentskou nominaci za americké republikány má Donald Trump. Jeho hlavní sok floridský guvernér Ron DeSantis za ním začíná zaostávat. Trend ilustruje nejčerstvější průzkum portálu Yahoo a agentury YouGov.

Foto: ČTK/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Trump podle něj s podporou 47 procent u republikánů vede před DeSantisem o zhruba osm procentních bodů. Ještě na počátku února tentýž průzkum favorizoval DeSantise s podporou 45 procent, Trump tehdy zaostával o čtyři procentní body.

Dle průměru průzkumů zveřejňovaných portálem Real­ClearPolitics má Trump dlouhodobý a mnohem větší náskok. V primárkách by jej podle nich volilo zhruba 45 procent příznivců Republikánské strany, zatímco DeSantise 29 procent.

Souboj byl o vlásek

Nikki Haleyová, exguvernérka Jižní Karolíny, která oznámila kandidaturu do Bílého domu v polovině února, získala přízeň pěti procent. DeSantis oficiálně prezidentské ambice nepotvrdil, jeho hvězda v průzkumech ale začala stoupat po loňských listopadových volbách, kdy na Floridě drtivě vyhrál, zatímco řada Trumpových kandidátů do Kongresu vyhořela.

Opětovnou kandidaturu do Bílého domu zatím definitivně nepotvrdil ani stávající demokratický prezident Joe Biden. On i jeho okolí však stále silněji naznačují, že se tak stane. Jeho manželka Jill před několika dny stanici CNN řekla, že osobně „nevidí jako možnost“, že by nekandidoval. Také okolo 71 procent voličů demokratů nyní míní, že by v roce 2024 měla strana do boje o Bílý dům vyslat Bidena, ukázal aktuální průzkum Emerson College.

Opětovný souboj Biden–Trump by pak byl těsný, republikánský exprezident dle průměru aktuálních průzkumů RCP vede o 0,2 procentního bodu.

Útočník ve škole v Kalifornii pobodal dva studenty, jeden zemřel

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám